‘Becarias’ porta la precarietat laboral i els lloguers injustos als Goya

Tres joves valencianes denuncien aquest “drama generacional” en un curtmetratge d’animació que opta a un cabut

Fotograma del curt 'Becarias', nomenat al Goya / À Punt NTC

Marina Cortón, Marina Donderis i Núria Poveda inspiraren i crearen ‘Becarias’, un dels curts d'animació nominats al Goya aquest dissabte, que des de València té molt a dir de l'animació, en la gran gala del cine. Durant quatre anys han estat utilitzant la tècnica de l'stop-motion per a contar la seua pròpia història i denunciar la precarietat laboral i la dificultat de trobar un lloguer just. 24 hores abans que viatgen a Valladolid, À Punt ha parlat amb elles sobre la precarietat laboral, els lloguers desorbitats o la reclamació d'uns sous dignes, els temes que estan al cor d'aquest curt.

Al novembre, quan guanyaren el premi Berlanga a millor curtmetratge d’animació i pujaren a recollir-lo, denunciaren que els havia costat menys aconseguir el guardó que un lloguer just. I aprofitaren per a dir que estaven buscant faena.

Marina Dondaris, precisament la que va dir aquestes paraules, diu que sembla que, per haver guanyat un Berlanga o estar nominada a un Goya “la teua vida és súper exitosa”. Però “no és veritat”, afirma. “La veritat és que estic a casa de ma mare, acabant un màster i buscant feina tota l'estona”, reconeix. 

Aquest és un “drama generacional”, diuen, i per això, malgrat que les protagonistes del curt són elles tres, pensen que podrien ser “qualsevol jove, i no tan jove”, diu Marina Cortón. En aquest sentit, la tercera codirectora, Núria Poveda, anima a la gent a “eixir en massa al carrer a lluitar per la seua vivenda”.

També et pot interessar

stats