La taxa d'emancipació juvenil valenciana augmenta fins al 15,5%

Aquesta xifra se situa per davall de la mitjana estatal de 16,3%

Un jove mira un aparador d'una immobiliària / À Punt NTC

La taxa d'emancipació juvenil a la Comunitat Valenciana ha augmentat mig punt durant el primer semestre del 2023 i se situa en el 15,5%. Aquesta dada és inferior a la mitjana estatal de 16,3%, que també ha experimentat un increment en aquest període, el primer des del 2020.

Aquesta dada, però, encara segueix molt per davall de la mitjana de la Unió Europea (31,9), segons l'últim informe de l'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut presentat aquest dimarts.

L'estudi, centrat en la població entre 16 i 29 anys, assenyala que el problema estructural d'habitatge fa que Espanya tinga una de les edats mitjanes d'emancipació més altes d'Europa: 30,3 anys.

Malgrat la lleugera millora (0,37 punts percentuals respecte a l'any anterior), la taxa d'emancipació juvenil espanyola continua lluny dels nivells aconseguits abans de la pandèmia (18,7%) i del màxim registrat amb anterioritat a la crisi econòmica del 2008 (26,1%).

A més, de gener a juny de l'any passat l'atur jove va descendir lleugerament fins al 20,1% —la xifra més baixa des de mitjan 2008— i el salari mitjà juvenil va créixer un 5% fins als 12.062,59 euros.

L'inassumible preu dels lloguers

El preu dels lloguers, la forma més habitual d'emancipació per als joves, s'ha disparat i ha pujat molt més que els salaris, la mitjana dels quals en dotze pagues se situava en 1.005,22 euros nets al mes, mentre que el preu mitjà del lloguer era de 944 euros mensuals.

Si a això se suma la despesa mitjana dels subministraments d'un habitatge (138,12 euros al mes), el preu d'un lloguer en solitari sumaria 1.082,12 euros, per la qual cosa a una persona jove li faltarien 76,9 euros per a poder cobrir aquesta despesa, ha advertit l'Observatori.

Els 944 euros al mes de mitjana que paga un jove per llogar un habitatge és el preu més alt des que hi ha registres. A més, representa el 93,9% del sou i implica un encariment del 9,3% respecte a un any abans i de quasi un 70% respecte al que tenien els habitatges de lloguer fa una dècada.

Tampoc llogar una habitació en un habitatge compartit és una opció assequible: costa 375 euros al mes, l'equivalent al 37,3% del salari d'un jove, una situació que es dona en deu de les dèsset autonomies.

Encara que menys, el mercat de la compra també es va encarir en el primer semestre del 2023: la primera mensualitat d'una hipoteca correspondria al 65,9% del salari d'un jove, que per a pagar l'entrada d'un habitatge hauria d'estalviar 53.796 euros, l'equivalent a quatre anys i mig del seu sou.

També et pot interessar

stats