Les autoritats apunten que un dibuix intervingut a Eivissa el 5 de juliol és un original de Picasso

L'obra es trobava en l'equipatge d'un viatger procedent de Suïssa, qui va intentar introduir l'obra sense declarar a Espanya

Dibuix de Picasso
Dibuix de Picasso conegut com a 'Trois personnages' / Ministeri de l'Interior

La Direcció General de Patrimoni Cultural i Belles arts del Ministeri de Cultura ha considerat, de manera preliminar i abans d'informes més exhaustius, que el dibuix atribuït a Pablo Picasso, intervingut el 5 de juliol per contraban a l'aeroport d'Eivissa, és original.

Segons ha informat el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública aquest dilluns en un comunicat, es tracta de l'obra Trois personnages (1966) que es trobava en l'equipatge d'un viatger procedent de Suïssa, qui va intentar introduir l'obra sense declarar a Espanya. En la inspecció de l'equipatge, els agents van descobrir una factura d'una galeria de Zuric per valor de 450.000 francs suïssos (un import molt semblant en euros), un preu que les autoritats consultades també han considerat que s'ajusta al preu de mercat.

Els fets van ocórrer el dimarts 5 de juliol en una operació conjunta entre funcionaris de Duanes de l'Agència Tributària i agents de la Guàrdia Civil a l'aeroport d'Eivissa. La Duana de Suïssa havia informat el Centre de Coordinació Operativa Permanent del Departament de Duanes de l'Agència Tributària que un viatger, amb origen del país helvètic, es trobava en vol comercial des de Zuric fins a Eivissa transportant una obra d'art en circumstàncies “sospitoses”.

Amb aquesta informació, es va posar en marxa un operatiu per a intervindre l'obra en el cas que el viatger intentara introduir-la sense declarar per a evitar el control de les autoritats duaneres espanyoles. Una vegada a l'aeroport d'Eivissa, el viatger va negar als investigadors que tinguera alguna cosa a declarar i va creuar el canal verd corresponent. Immediatament, es va iniciar la comprovació del seu equipatge, on els agents van trobar una obra d'art amb la signatura de Picasso.

El portador va dir que era una còpia

El viatger va al·legar que es tractava d'una còpia i va mostrar una factura manuscrita de 1.500 francs suïssos. No obstant això, en registrar el seu equipatge en profunditat, els agents van trobar la segona factura de la galeria d'art de Zuric, per un valor de 450.000 francs suïssos, en concepte de l'obra.

Les autoritats duaneres van procedir a intervindre la làmina per un presumpte delicte de contraban pel fet que s'havia introduït una obra el valor de la qual supera els límits legals sense declarar des de Suïssa, que és un territori no duaner de la Unió Europea. Les autoritats consideren que s'ha comés un delicte de contraban perquè l'obra supera la quantitat estipulada per llei de 150.000 euros i perquè, a preguntes expresses sobre si el passatger tenia alguna cosa a declarar, aquest ho va negar.

La introducció legal de l'obra a Espanya hauria implicat l'abonament dels drets aranzelaris i de l'IVA a la importació, a més de la declaració administrativa a les quals estiguera subjecta la mercaderia, explica la nota del Ministeri.

Ara es requeriran informes més exhaustius per a la seua acreditació definitiva per part d'experts en l'obra de Picasso mitjançant tècniques avançades. L'obra d'art es troba a disposició del jutjat d'instrucció 4 d'Eivissa, a càrrec de la investigació dels fets.

També et pot interessar

stats