Dues artistes valencianes porten a l'Ateneu de Madrid les dones rapades pel franquisme

El documental, estrenat a Madrid, dona veu a les familiars d’aquelles dones torturades i humiliades per la dictadura

Una de les imatges del documental, que dona veu a les dones represaliades pel franquisme / À Punt NTC

Les artistes valencianes Gema i Mónica Del Rey Jordà han presentat aquest dijous a la nit a l'Ateneu de Madrid el documental Sacar a la luz. La memoria de las rapadas. Es tracta d’un treball d'investigació i de reparació de la memòria de les dones represaliades pel franquisme, una pel·lícula contra l'oblit que denuncia que la dictadura les va assenyalar de manera humiliant pels seus vincles amb la República.

 "Els deixaven quatre cabells en un llaç roig i la resta estava, suposem, esquilat", ha contat Mónica del Rey, codirectora del documental. En la cinta hi ha escenes molt dures, on “els barbers ploraven mentre les rapaven” ha assegurat.

El documental dona veu a filles, nebodes i netes d'aquelles dones. No ha sigut gens fàcil trobar-ne, però cada projecció és una oportunitat per a recopilar més testimonis. Tot va començar a Sagunt, però han teixit vincles amb l'Institut de la Dona de Castella-la Manxa. “No hi ha poble on això no haja passat, amb violències sexuals…” han explicat. Arrepleguen testimonis de tortures poc registrades i poc estudiades. Una ferida de gènere que encara hui dia necessita reparació.

Victoria Rosell, delegada del govern contra la Violència de Gènere, ha afirmat que en aquest cas, “una vegada més, s’ha contat la meitat de la història, és evident”.

També et pot interessar

stats