Anuncien les obres guanyadores del I Premi de Poesia Francisco Brines

En aquesta primera edició del certamen, s'han presentat més de mil poemaris procedents de tot Espanya i de països hispanoamericans

I Certament Internacional de Poesia Francisco Brines
I Certamen Internacional de Poesia Francisco Brines / Fundació Francisco Brines

Francisco José Martínez Morán i José Luis García Herrera han sigut els guanyadors del I Premi de Poesia Francisco Brines en les modalitats de castellà i valencià, respectivament. El certamen literari, organitzat per la Fundació Francisco Brines, amb el patrocini de la Generalitat i l'Ajuntament d'Oliva, compta amb una dotació econòmica de 6.000 euros per a cada una de les obres premiades que, a més, seran publicades per l'editorial Pre-Textos de València.

El jurat en la categoria en castellà, el formaven els poetes Carlos Marzal i Vicente Gallego, la directora de l'Institut Cervantes de Nàpols, Luisa Castro, l'editora Silvia Pratdesaba i el periodista Fernando Delgado, com a president. El text guanyador ha sigut No de Francisco José Martínez Morán, i ha destacat "per ser més que un llibre reflexiu segons l'ús, un llibre contemplatiu, de poesia concentrada, breu, amb neteja de dicció i gran sentit de la música i el ritme". L'autor, d'Alcalá de Henares (Madrid), és doctor en Literatura Comparada i ha publicat prèviament altres poemaris, també premiats.

En la modalitat valenciana, hi han deliberat els poetes Enric Sòria, Marta Pessarrodona i Àngels Gregori, la crítica literària Marta Nadal i l'editor Manuel Borràs, que ha presidit el jurat. El premi s'ha concedit al poemari El somrís trist de Sylvia Plath, de José Luis García Herrera. El poeta, que és d'Esplugues de Llobregat, treballa com a tècnic quimicoalimentari i compta amb una trentena de treballs publicats en català i en castellà, amb els quals també ha rebut guardons com el Premi de Poesia Ciutat d'Elx o el Premi Internacional de Poesia Miguel Hernández, entre d'altres. El jurat ha valorat la seua proposta com «un llibre ambiciós que reflecteix l'univers de la poeta Sylvia Plath».

En el certamen han participat un total de 1.300 originals procedents de tot Espanya i d'un gran nombre de països llatinoamericans. La deliberació dels dos jurats ha tingut lloc aquest divendres a l'Elca, la casa del poeta Francisco Brines a Oliva i seu de la seua fundació. Tanmateix, els premis es lliuraran en una cerimònia que se celebrarà el pròxim mes d'octubre.

També et pot interessar

stats