'Anora', de Sean Baker, guanyadora de la Palma d'Or a Canes

L'actriu espanyola Karla Sofía Gascón ha guanyat el premi a la millor actriu, junt amb les companyes de repartiment de la pel·lícula Emilia Pérez

Sean Baker recull la Palma d'Or a Canes per 'Anora'
Sean Baker recull la Palma d'Or a Canes per 'Anora' / EFE

Anora, de l'estatunidenc Sean Baker, ha sigut la gran triomfadora de la 77a edició del Festival de Canes. "Esta Palma d'Or és el que somie des de fa quaranta anys. No sé el que faré la resta de la meua vida", ha dit emocionat Baker, que ha assegurat que continuarà "lluitant perquè el cinema continue viu", i ha dedicat el premi a tots els treballadors del sexe del món.

Per altra banda, Emilia Pérez, el musical de Jacques Audiard que gira al voltant d'un narcotraficant mexicà del director, s'ha emportat el Premi del Jurat i el d'interpretació femenina per a totes les actrius del repartiment, incloent-hi l'espanyola Karla Sofía Gascón.

A més de Karla Sofía Gascón, la dominicana Zoe Saldaña, l'estatunidenca Selena Gómez i la mexicana Adriana Paz componen el repartiment de l'original pel·lícula d'Audiard. Gascón, una actriu trans més coneguda a Mèxic que a Espanya ha sigut l'encarregada d'arreplegar el premi en nom de les seues companyes, absents de la cerimònia de clausura del festival.

La gran favorita de la nit era The seed of the sacred fig, de Mohammad Rasoulof, una duríssima crítica a la falta de llibertat a l'Iran per part d'un cineasta que ha fugit del seu país per a no enfrontar-se a una condemna de huit anys de presó per un delicte de "col·lusió amb la intenció de cometre crims contra la seguretat del país" a través de les seues pel·lícules i documentals.

El Gran Premi del Jurat, el segon en importància del palmarés, ha sigut per All we imagine as light, una història de sororitat de la índia Payal Kapadia, una nacionalitat que no entrava a concurs des de feia trenta anys.

El portugués Miguel Gomes ha obtingut el premi a la millor direcció per la delicada Grand Tour, una pel·lícula que mescla ficció i documental, blanc i negre i color, per a contar el passat i present d'Àsia.

El guardó de millor guió ha anat a parar a mans de la francesa Coralie Fargeat, per The Substance, una pel·lícula molt ben rebuda al festival i amb una actuació destacada de Demi Moore.

En darrer lloc, l'estatunidenc Jesse Plemons ha guanyat el guardó a millor actor per la interpretació en Kind of Kindness, de Yorgos Lanthimos, un film que consta de tres històries independents amb les quals el director grec torna al seu univers retorçut i descarnat.

A continuació, el palmarés complet del festival:

  • Palma d'Or: Anora, de Sean Baker.
  • Gran Premi: All we imagine as light, de Payal Kapadia.
  • Premi a la millor direcció: Miguel Gomes, per Grand Tour.
  • Premi al millor guió: Coralie Fargeat, per The Substance.
  • Premi Especial del Jurat: The seed of the sacred fig, de Mohammad Rasoulof.
  • Premi del Jurat: Emilia Pérez, de Jacques Audiard.
  • Premi a la millor actriu: conjunt d'actrius d'Emilia Pérez: Karla Sofía Gascón, Zoe Saldaña, Selena Gómez i Adriana Paz.
  • Premi al millor actor: Jesse Plemons, per Kind of Kindness.
  • Càmera d'Or a la millor òpera prima: Armand, de Halfdan Ullmann Tøndel, exhibida en la secció "Un certain regard".
  • Palma d'Or (curtmetratge): The man who could not remain silent, de Nebojša Slijepčević.
  • Menció Especial: Mongrel, de Wei Liang Chiang i You Qiao Yin.

També et pot interessar

stats