Alcoi viu amb emoció el dia del patró, sant Jordi

El protagonista del dia és el xiquet Mauro Abellán, de 9 anys, el Sant Jordiet, que representarà l'entrada del patró a la ciutat

Sant Jordiet 2024
El xiquet Mauro Abellán representa enguany Sant Jordiet / À Punt Notícies

Alcoi celebra este diumenge la segona jornada de la seua trilogia festera, el dia dedicat al patró, sant Jordi. La festivitat rememora la història de la ciutat i té com a protagonista Sant Jordiet, un xiquet que representa l'entrada del patró a la ciutat. Enguany, Mauro Abellán de la filà dels Jueus, ha sigut el menut escollit per sorteig per a ocupar el càrrec.

"Nosaltres estàvem a Madrid i ací estava el seu padrí, que ens va avisar. Va ser una il·lusió", ha explicat el pare, Manuel Abellán. "Vam vindre eixe cap de setmana per a la processó del Corpus i ja va començar un any ple d'emocions i molta activitat".

Hi havia nou candidats i ell va ser l'afortunat. Una alegria per a la família, que ja ho havia intentat abans amb el germà. "I també en el nostre grup d'amics, havien presentat tots els xiquets. Era l'última oportunitat i, mira, va eixir. Un plaer i un orgull per a nosaltres".

Mauro, Sant Jordiet 2024, amb la seua família al complet.
Mauro, Sant Jordiet 2024, amb la seua família al complet.

"Estem molt emocionats. Hui és un dia molt important per a ell, per a Alcoi i per a la família, perquè hui és també el dia que Mauro prendrà la comunió", ha dit la mare, Carmen Bravo. "Soc d'un poble de Sevilla. Ha vingut tota la família per a conéixer la festa i estar amb Mauro. Estan disfrutant molt i la veritat que estan sorpresos".

La família de Mauro, alcoiana i andalusa per part materna, manté fortes les arrels i viu fidelment les tradicions pròpies. Així ho han volgut reflectir en la vestimenta de San Jordiet.

"És un trage amb molts detalls. El que més destaca és la Creu de Sant Jordi en la cuirassa i la capa, que també fa referència a la nostra filà, els Jueus, amb dos mitges llunes", ha detallat Carmen. "A més, hem inclòs un record a la meua terra, Carmona, i hem incorporat la columna que és el símbol de la germandat a què pertanyem allí. També estrelles de huit puntes que representen la ciutat, "l'estel d'Europa".

Processó general de la relíquia

La jornada d'este diumenge es presenta reblida d'actes importants. A les 11:00 ha tingut lloc la processó de la relíquia, que ha començat al temple del patró i ha finalitzat a la parròquia de Santa Maria.

Esta vesprada tindrà lloc la processó general, en què participaran els fidels, les 24 filaes mores i cristianes i l'Assemblea General de l'Associació de Sant Jordi amb Sant Jordiet. La missa major, la gran mascletà i la Diana Vespertina del Cavallet són els altres actes que completen el programa d'este diumenge a Alcoi.

Dilluns, dia de l'Alardo

Les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi tanquen els tres dies de festa este dilluns amb el dia de l'Alardo, on enguany està previst que hi participen vora 2.000 festers. Per a la representació de la lluita amb arcabussos entre les tropes mores i cristianes, es dispararan fins a 3.500 kg de pólvora, 300 més que l’any passat.

També et pot interessar

stats