L'Ajuntament d'Elx emprendrà accions legals contra els Smoking Souls per acusar el nou govern PP-Vox de censurar-los un concert

El consistori nega que hi haguera cap contracte ni expedient obert per a organitzar una actuació el 9 d'agost en un esdeveniment anomenat Palmeral Fest, com sosté la banda de Pego

Smoking Souls lidera la nominació als Premis Carles Santos de la música valenciana
La banda valenciana Smoking Souls

L'Ajuntament d'Elx emprendrà accions legals contra el grup musical Smoking Souls davant les "acusacions falses" que han fet, diuen, sobre la cancel·lació d'un concert en el municipi que "no existeix" i que suposadament tindria lloc el pròxim 9 d'agost en un esdeveniment anomenat Palmeral Fest. La polèmica va esclatar dilluns quan aquest quartet de Pego, que canta en valencià, va denunciar públicament en Twitter que el govern local format per PP i Vox havia suprimit una actuació que tenien prevista a la ciutat il·licitana.

El missatge va escampar-se com la pólvora en Twitter, mentre les mostres de suport a la banda pegolina i les condemnes a la censura es multiplicaven. En poques hores ha obtingut més d'un milió de retuits i figures polítiques rellevants com el síndic de Compromís en les Corts, Joan Baldoví, i el ministre de Cultura en funcions, el socialista Miquel Iceta, s'han fet ressò del cas per a carregar contra la coalició conservadora que governa Elx.

L'equip municipal no va tardar a respondre, també en la mateixa xarxa social, per a negar "categòricament que s'haguera anul·lat cap concert de cap grup de música". "No existeix cap festival Palmeral Fest programat", asseguraven en una publicació en què conviden Smoking Souls a fer públic el contracte amb l'Ajuntament d'Elx.

L'endemà, aquest dimarts, la regidora de Festes, Inmaculada Mora (PP), ha convocat els mitjans a una roda de premsa per a exposar la versió del consistori en el conflicte i avançar que emprendran accions legals per "injúries" i "falsedats" contra el govern municipal. La responsable local de festejos ha tornat a desmentir les denúncies de censura i ha negat que ni el govern actual ni l'anterior, del PSOE, tinguera "absolutament res" programat amb aquest grup musical, que sí que incorpora el concert d'Elx en el llistat de cites pròximes que tenen publicat en el web.

Llistat dels pròxims concerts previstos de Smoking Souls
Llistat dels pròxims concerts previstos de Smoking Souls / À Punt NTC

"No hi ha cap contracte amb aquest grup musical. No existeix cap expedient administratiu per a iniciar cap contracte" amb la banda, ha repetit amb contundència Mora. Una vegada i una altra ha insistit que no hi ha "res per escrit" que acredite que l'Ajuntament d'Elx havia iniciat converses amb els Smoking Souls. L'únic que consta en dependències de l'administració, ha explicat la regidora popular, és un pressupost amb data del 22 de maig, sis dies abans de les eleccions municipals del 28M que feren canviar de color l'executiu il·licità. Un dels "centenars" de pressupostos que entren en la Regidoria de Festes per a ser valorats, ha remarcat Mora, que ha deixat clar que aquest document no vincula a res i que el consistori no l'havia demanat.

I ha afegit dos arguments més. Un, que un tècnic municipal, que és "el mateix que amb el govern anterior" ha confirmat per escrit que "no existeix cap relació" ni amb la banda ni amb la promotora. Segon, que la delegada de Cultura, Irene Ruiz, va contactar els mànagers de la banda valenciana dilluns de vesprada "i no foren capaços d'assegurar ni afirmar res" del suposat contracte, ha criticat la representant local. "Aquest govern municipal no ha censurat, ni censurarà mai, cap concert ni espectacle. Siga en la llengua que siga, i molt menys en valencià", ha criticat la política.

La regidora il·licitana ha advertit que els serveis jurídics de l'Ajuntament d'Elx estudien ja "les accions legals oportunes per a defensar la imatge pública" de l'entitat i "netejar el nom" del grup municipal. De moment, demanen tant a la banda mateixa com als representants polítics que han "publicat i compartit" l'acusació que la retiren "immediatament". "Si realment tenen alguna cosa, que l'aporten. Com que no hi ha res, emprendrem les mesures legals necessàries", ha anticipat Mora, per a qui és "inadmissible" i "intolerable" que "l'esquerra utilitze la cultura per a difondre falsedats" i que "persones que ostenten càrrecs públics" compartisquen aquesta mena de publicacions sense comprovar primer els fets.

Des de l'entorn de la discogràfica dels Smoking Souls, asseguren que el concert estava aparaulat amb l'anterior govern i s'havien iniciat els tràmits administratius, però l'informe elaborat pel tècnic municipal a què ha fet referència la regidora de Festes ho desmenteix. Segons sembla, en les negociacions hi havia almenys dos intermediaris. Des del grup de Pego han declinat fer declaracions i faran un comunicat d'ací a poc per a aclarir el malentés. La promotora també en prepara un altre amb les seues explicacions del que ha ocorregut.

També et pot interessar

stats