Aín estrena Sant Ambròs, la primera campana de bronze amb llegendes en valencià

El municipi ha reemplaçat la campana anterior perquè tenia una fissura 

La nova campana d'Aín és la primera que té gravats en valencià / À Punt NTC

El municipi d'Aín, a la Plana Baixa, té una nova campana de quasi un metre i mig, amb 250 quilos de pes, després que es trencara l'anterior. Sant Ambròs és filla de l'anterior campana Santa Maria perquè s'ha fabricat amb el seu bronze, i porta el nom del patró d'Aín. La mare, nascuda l'any 1912, tenia una fissura que la feia inservible per a la seua comesa, com és sonar amb brillantor des del campanar.

Vicent Tomás, restaurador de campanes, ha explicat que aquesta imperfecció li "matava la vibració i li impedia sonar". L'única manera de reparar-la era amb soldadures. "Per aquest motiu, s'ha optat per fondre-la i fer-ne una de nova", ha explicat Tomás.

S'ha treballat durant dos mesos en la nova, que té una peculiaritat que la diferencia de la resta del territori valencià: es diferencia de la resta de les campanes perquè és la primera que incorpora diverses llegendes gravades en valencià. 

No és massa freqüent pujar i baixar campanes d'un campanar, així que l'operació ha sigut molt celebrada pel veïnat. A partir d'ara se sentirà als quatre vents de la serra d'Espadà, en companyia de la campana major, Santa Bàrbara, i la menuda, María José. 

També et pot interessar

stats