Al 42 Certamen de Bandes de la Diputació participen 13 societats musicals i 600 músics

El certamen se celebra els dies 19 i 20 de maig al Palau de la Música de València.

A la presentació del certamen han assistit alguns alcaldes i representants de les bandes
A la presentació del certamen han assistit alguns alcaldes i representants de les bandes / Europa Press

Un total de 13 societats musicals i vora 600 músics participen en el 42é Certamen Provincial de Bandes de València, una cita cultural consolidada que disposa de borses de viatge perquè les bandes guanyadores internacionalitzen aquest vessant cultural valencià. 

El certamen l'han presentat el diputat de Cultura Xavier Rius, el director del Palau de la Música Vicent Ros; el cap del Servei de Cultura de la corporació provincial Josep Joan Vidal i el representant de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) Roberto Escobar.  Rius ha assenyalat que el certamen és un referent mundial i ha defensat que es tracta d'una de les fites més importants en el calendari d'esdeveniments del món de les bandes, ja que un terç de les espanyoles són de la província de València i més de la meitat de bandes nacionals estan a la Comunitat Valenciana.

La distribució de les bandes s'estructura per categories i començarà amb les formacions de quarta secció, de fins a 40 músics, que seran la Unión Musical San Roque de Villargordo del Cabriel, l'Associació Artística Musical de Sant Blai de Potries i la Societat Musical Amics de la Música de Benifaraig, i hauran d'interpretar com a obra obligada Innsbruck Bus el dissabte a partir de les 10.30 hores.

Les bandes de tercera secció, fins a 50 membres, són l'Associació Cultural Tot per la Música d'Ontinyent, Cercle Instructiu Musical de Xirivella, Unió Musical la Pobla de Farnals, Societat Musical de Massalfassar i Unió Musical de Figueroles de Domenyo, que interpretaran Estampes d'Ibèria el dissabte a les 17 hores. Diumenge a partir de les 10.30 h començaran les formacions de segona secció, fins a 70 places, amb la Societat Musical La Pau de Setaigües, que interpretarà Pumpkins; i seguidament serà el torn de la secció especial, formacions de fins a 110 músics, amb la Unió Musical de Godelleta, que interpretarà Lauro. A partir de les 17.00 hores tancarà el certamen la secció primera, fins a 90 places, amb la Societat Joventut Musical de Faura, Unió Musical l'Eliana i Societat Musical la Lira Fontiguerense de la Font de la Figuera, que interpretaran A la lluna de València.

Així mateix, en totes les categories hauran d'interpretar una peça de lliure elecció i un pasdoble, i els dos dies de concerts els tancaran les bandes convidades: el dissabte la Societat Musical L'Artística de Bunyol i el diumenge la Banda Musical de Jubilats Llíria-Camp de Túria-Serrans.

Personalitats del món de les bandes

 

El certamen tindrà un jurat especialitzat per a valorar la qualitat de les interpretacions que estarà format per reconegudes personalitats del món de la música com Pablo Sánchez Torrella, Vicente Soler Solano, Juan Gonzalo Gómez Deval, Francisco Signes Castelló i Beatriz Fernández Aucejo. Així mateix, Vidal serà el secretari i gestor de l'acte i Rius, que ha defensat la imparcialitat dels jutges, el president del jurat. El concurs, que es retransmetrà per streaming, és una activitat dins de la marca "València és música" de la corporació provincial, que posa especial atenció i una important dotació de recursos econòmics a les bandes amb el programa de concerts "Retrobem", que va permetre realitzar més de 700 concerts a València l'any 2017.

Donar a conéixer el potencial de les formacions musicals

 

La Diputació ha ampliat la recompensa a les formacions musicals guanyadores de cada secció perquè cada vegada siguen més bandes les que s'hi animen a participar. De fet, les bandes guanyadores de secció primera i especial gaudiran d'una borsa de viatge, de 15.000 i 12.000 euros respectivament. En aquest sentit, les bandes guanyadores de la passada edició, la Societat Artísticomusical de Picassent, la Societat Santa Cecília de Requena i la Unió Musical de Benaguasil, actuaran a Pamplona, Sevilla i el nord d'Itàlia en els pròxims mesos.

Així mateix, en aquesta línia de projecció, la Diputació realitzarà un lot d'enregistraments de les bandes guanyadores del certamen per a vendre a diferents televisions, tant temàtiques com no, per a millorar la percepció de la música en l'estranger.

També et pot interessar

stats