24 novetats en el 'Diccionari normatiu valencià' per a celebrar els 24 anys de l'AVL

Paraules com tiktoker, crossover o berlanguià són incorporacions noves que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha fet enguany en el Diccionari normatiu valencià

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua és l'encarregada d'actualitzar el diccionari normatiu valencià
L'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha creat i actualitza el DNV
16 de setembre 2022 - 11:06

Aquest divendres fa 24 anys que es va crear l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). Naixia així la institució pública encarregada d'elaborar la normativa lingüística del valencià. Com a tal, és responsable del DNV, una ferramenta clau en l'ús de la llengua en diferents àmbits i registres, i que no deixa d'evolucionar. Ha vist com s'incorporaven mots o accepcions nous, i també canvis en les definicions, locucions noves, enriquiment en la part dels exemples, etc. És un diccionari viu, com la llengua que descriu. Hui, amb motiu del seu 24é natalici volem destacar algunes de les novetats més cridaneres. 

Deu paraules noves des que ha començat l'any

Durant l'any 2022, s'ha incorporat al DNV les paraules següents:  

  • albarinyo 1. m. BOT./AGR./AMPEL. Raïm blanc, originari de Galícia i de Portugal, de maduració primerenca i amb els grans xicotets i molt saborosos. 2. m. ENOL. Vi elaborat amb este raïm.
  • berlanguià -ana 1. adj. Del cineasta valencià Luis García Berlanga o de la seua obra, o que hi té relació.
  • cebeta f. CUINA Ceba trossejada i sofregida. Vàrem dinar un plat de bacallar amb cebeta.
  • chihuahua [cast.] m. ZOOL. Raça de gos de talla molt menuda, pelatge curt, cap redó, i orelles grans i dretes.
  • cleptocràcia f. POLÍT. Sistema polític en què els líders usen el poder per a apropiar-se de la riquesa del país que governen, de manera que s'institucionalitzen la corrupció i els seus derivats, com ara el nepotisme o el clientelisme.
  • demoscòpia Part de la sociologia que té com a objecte l'estudi de l'opinió pública, generalment a partir de l'anàlisi de sondejos d'opinió.
  • desencontre 1. m. Reunió amb vista a resoldre o preparar algun assumpte que no dona els resultats esperats i a l'any següent admesa com desencontre 2. m. Desacord, desavinença.
  • entaforar v. tr. i pron. Ficar en un forat o en una altra cavitat.
  • nevador -a adj. METEOR. Que té propensió (una estació, un vent, un clima) a nevar.
  • xama f. Conjunt de gossos que s’usen per a caçar.

L'actualitat mana, i introdueix nous matisos en la llengua

Hem viscut moltes experiències que han forçat a introduir en la nostra llengua nous conceptes: ha calgut introduir neologismes, o bé ampliar les accepcions d'un mot ja conegut. Recentment, amb la pandèmia del coronavirus, les noves malalties com la pigota del mico o fenòmens com el canvi climàtic, els volcans o la crisi energètica, l'espectre lingüístic s'ha vist ampliat amb conceptes. Són matisos, exemples o paraules mateix que abans no estaven inclosos en el DNV. En destaquem les més curioses, algunes de les quals estan allotjades en el PorterVal, el Portal terminològic valencià de l'AVL.

  • coronagrip f. PAT. Infecció simultània de covid-19 i de grip. · cast. coronagripe. angl. flurona. fr. flurona.
  • pigota del mico f. PAT. Malaltia infecciosa causada per Monkeypox virus, que provoca símptomes semblants als de la pigota però més lleus, com ara febra, mal de cap i una erupció en diverses parts del cos. · cast. viruela del mono. angl. monkeypox. fr. variole du singe
  • relleu volcànic m. GEOL. Relleu estructural produït per l'activitat volcànica o construït sobre materials volcànics. · cast. relieve volcánico. angl. volcanic relief. fr. relief volcanique.
  • hora vall f. ELECTR. Franja horària variable en què es registra el consum d'energia elèctrica més baix. · cast. hora valle. angl. off-peak hour. fr. heure creuse.
  • reduflació ECON. Estratègia empresarial consistent a reduir la mida o la quantitat d'un article comercial a la venda, com ara productes alimentaris o de neteja, amb l'objectiu de mantindre el marge de benefici sense apujar-ne els preus. · cast. reduflación. angl. shrinkflation. fr. réduflation.

El DNV i el Porterval creixen en paral·lel als canvis en la societat i en l'escenari en què vivim, l'AVL s'ha vist obligada a introduir tecnicismes, estrangerismes o paraules argòtiques que reflecteixen la realitat de l'ús de la llengua al carrer. Per exemple, paraules sobre les noves tecnologies que els nostres majors mai arribaran a usar (o si?) com crossover, tiktoker ([tiktokér]) o URL

  • tiktoker -a m. i f. INFORM./INTERNET Usuari de la plataforma TikTok que hi penja vídeos habitualment. · cast. tiktokero -ra, tiktoker. angl. tiktoker. fr. tiktokeur.
  • URL sigla INFORM./INTERNET Sigla de uniform resource locator ('localitzador uniforme de recursos'). · cast. URL. angl. URL. fr. UR
  • otaku m. i f. ART/GRAF./LIT./AUDIOVIS. Persona molt aficionada al manga i a l'anime. · cast. otaku. angl. otaku. fr. otaku
  • polsera d'activitat f. TECNOL. Dispositiu electrònic en forma de rellotge de polsera que monitora i registra dades relacionades amb l'activitat física d'una persona, com ara la quantitat de passes fetes, la distància recorreguda, les calories consumides, el ritme cardíac o la qualitat del son. · cast. pulsera de actividad. angl. activity tracker, fitness band, fitness tracker. fr. bracelet d'activité, traqueur d'activité.
  • crossover [angl.] m. ART/GRAF./LIT. Encreuament d'una selecció de capçaleres seriades pertanyents a una mateixa editorial, tot lligant diversos personatges que viuen en un univers compartit segons un mateix arc narratiu. · cast. crossover. angl. crossover. fr. crossover, incursion.
  • prèmium adj. inv. LÈX. GEN. Que presenta (un producte o un servici) unes característiques especials o una qualitat superior a la mitjana. · cast. prémium. angl. premium. fr. premium.

I en aquesta nova realitat social i globalitzada es fa necessari introduir conceptes que fan cas de les noves sensibilitats i de la consciència social. En posem dos exemples:

  • al·lofília f. PSIC. Actitud positiva envers els membres d'un altre grup humà amb característiques diferents del propi, com ara ideologia, interessos, posició social, ètnia, religió o cultura. · cast. alofilia. angl. allophilia. fr. allophilie.
  • trànsfob -a adj. PSIC./SOCIOL. Que sent transfòbia. · cast. tránsfobo -ba. angl. transphobe. fr. transphobe.

Per a celebrar l'aniversari de l'AVL, gràcies al DNV i al Porterval ens podem menjar una bona raclet, i bufar els 24 ciris. Felicitats!

  • raclet f. CUINA Plat originari del cantó suís de Valais que es prepara generalment en taula exposant una peça de formatge de raclet a una font de calor i deixant caure la pasta fosa damunt de creïlles o de verdures cuites. · cast. raclette. angl. raclette. fr. raclette.

També et pot interessar

stats