Nàixer o no nàixer amb un cromosoma de més, la realitat dels xiquets i xiquetes amb la síndrome de Down inspira una sèrie de La Colla

L'estrena d'aquesta coproducció d'À Punt i RTVE ha coincidit amb la celebració del Dia Mundial d'aquesta malaltia

Fotograma de la sèrie El món de Pau

Pau és un xiquet de nou anys que, com qualsevol altre, viu amb la seua família. En el seu cas es tracta dels seus pares i de sa germana. Pau, a més a més, ha nascut amb una circumstància, un cromosoma de més.

La nova sèrie d'À Punt Mèdia, coproduïda conjuntament amb TVE i que ha comptat amb la col·laboració d'Asindown, busca conscienciar al voltant de la diversitat i el respecte cap a les persones que naixen amb un cromosoma de més; conscienciar també sobre la tolerància i l'acceptació. Aquest treball d'animació arriba amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Síndrome de Down, el 21 de març.

La sèrie educativa El món de Pau, a més a més, reivindica les aportacions d'aquestes persones a la societat, així com els seus drets i la seua independència per a prendre les seues pròpies decisions, per a les quals estan capacitades en certes situacions.

Pau, protagonista de la sèrie
Pau, protagonista de la sèrie / À Punt Mèdia

Una sèrie molt real

L'equip de Les notícies del matí ha entrevistat el director de la sèrie i director d'Art, Eric Robert qui ha destacat que una de les coses més boniques d'El món de Pau és que està basada en fets reals. "Pau és en realitat Edu, un xiquet valencià que té la síndrome de Down. A ell vam arribar mitjançant Asindown, i gràcies a Edu i la seua família hem pogut conéixer el dia a dia d'aquestes persones", ha explicat Eric Robert.

La sèrie, de 26 capítols de 12 minuts cadascun, ens proposa veure el món des dels ulls de Pau. L'emissió, que ha començat dissabte 19 de març, continuarà les pròximes setmanes. Es podrà veure al canal d'A Punt Mèdia i també en el digital, a les nou del matí. Els capítols ja emesos quedaran al nostre abast a la carta en el web d'À Punt.

Pau està inspirat en Edu, un xiquet valencià que té la síndrome de Down. A ell vam arribar mitjançant Asindown. Gràcies a Edu i la seua família hem pogut conéixer el dia a dia d'aquestes persones. Eric Robert - director d''El món de Pau'

Llarga vida al projecte

Un projecte al qual espera una llarga vida pel fet que no conclourà amb la seua emissió. Al voltant de la sèrie, l'associació Asindown ha desenvolupat un projecte educatiu per a implementar en els col·legis interessats.

La veu de Pau la posa Nelo Gómez, actor de doblatge i presentador, qui ha explicat a Les notícies del matí que aquesta sèrie d'animació "és de les aventures d'un xiquet com qualsevol altre xiquet de nou anys, més enllà de cromosomes o particularitats de cadascú. Al final del que parla és del fet que tots som diferents".

Es tracta d'una sèrie de 26 capítols de 12 minuts cadascun, que s'emet divendres i dissabte a les 9:00 del matí. Podrà veure's al canal d'A Punt Mèdia i també en el digital. I quedaran disponibles a la carta en el web d'À Punt.

Pau, el protagonista, conviu amb sa germana, els seus pares i el seu iaio motorista. Pau escriu cada dia en un diari. El director Eric Robert ha contat que "la mare de Pau (Edu) sempre ens ha dit que a aquestes persones se les ha de tractar com una persona més i no de manera diferent, però això sí, amb més paciència i oferir-los ajuda quan la necessiten".

Susana Tébar, coordinadora de l'etapa educativa d'Asindown, ha explicat a Les notícies del matí –mentre atén el seu nadó perquè està de baixa maternal– que "Asindown va tindre la fortuna de col·laborar amb la sèrie i aportar el seu component real i educatiu. Tot per a poder arribar als més menuts i menudes amb conceptes com la diversitat".

Fotograma de la sèrie
Fotograma de la sèrie / À Punt Mèdia

Encara hi ha moltes barreres per a la inclusió educativa

Susana Tébar ha reconegut que "la inclusió educativa encara troba moltes barreres, des de l'actitud de moltes persones fins a la falta de professionals de suport a les aules. I projectes com aquest ajuden en l'escola entendre millor la diversitat i fomentar la sensibilitat".

La sèrie presenta una escena molt acolorida de la qual són responsables molts professionals dissenyadors, "la gran majoria valencians, que ens han ajudat a descobrir una estètica equilibrada".

També et pot interessar

stats