Julio Basulto, autor del llibre 'Come mierda': "Estem americanitzant-nos ràpidament i cada vegada mengem pitjor"
El nutricionista ha desmuntat mites al voltant de l'alimentació en Les notícies del matí i ha donat consells per a detectar i rebutjar els productes ultraprocessats
Diu el nutricionista Julio Basulto que ja li ho comentava la seua àvia —una dona valenciana amb molt de caràcter— quan el veia menjar productes qüestionables: "això són marranades". De marranades va el seu llibre amb l'impactant títol Come mierda. No comas mejor, deja de comer peor.
Preguntat per l'equip de Les notícies del matí quin és el focus del llibre, l'autor ho deixa clar: "bona part de les calories que mengem són productes ultraprocessats de molt mala qualitat". Aquest llibre de l'editorial Vergara (Penguin Random House) busca fer-nos reflexionar al voltant de com de malament ens alimentem.
La indústria alimentària no gasta sols diners en enviar-nos missatges falsos, també genera dubtes al voltant dels nostres coneixements. La indústria alimentària compra mitjans de comunicacions, compra científics... I generar el dubte, crear el dubte, és l'agnogènesi i amb aquest objectiu la indústria alimentària inverteix moltíssim".
El nutricionista parla de desmuntar mites com., per exemple, que el consum moderat de vi millora la salut, o un altre més recent que vincula les creïlles fregides d'algunes multinacionals amb la solució a la calvície. "L'agnogènesi s'aplica molt als titulars dels mitjans, per això s'ha de ser crítics amb el que llegim", afirma.
Com detectar quan un aliment és ultraprocessat? Són la majoria dels que s'anuncien per televisió o aquells que costa conéixer els seus aliments primaris.
Preguntat per l'obesitat, l'especialista ha dit que "existeix una grossofòbia que culpabilitza els obesos, quan està demostrat que les persones obeses són les que més força de voluntat tenen".
Però, què són els aliments ultraprocessats. "Una definició molt curta i que m'agrada molt és que són la gran majoria dels productes que s'anuncien en televisió. Perquè no serà fàcil trobar anuncis de fruits secs sense sal o de verdura fresca de proximitat", afirma.
Una altra manera de detectar quan un aliment és ultraprocessat és pensar si et costa saber quins són els aliments primaris del producte que tens davant?
Cal diferenciar l'aliment processat de l'ultraprocessat
Per exemple, un fruit sec al qual hem llevat la closca o netejat, com és el cas del cacauet o de les llentilles, són aliments processats. Es tracta d'un procés que ajuda a fer que estiguen més nets, o que no tinguen pedres, etc. Però un aliment ultraprocessat és aquell que canvia tant el producte que acabes per no saber de què està fet.
"Greix, sal i sucre són missatges que arriben al cervell i genera al consumidor més desig de menjar productes que els porten", ha dit el nutricionista, que parla del fet que el màxim de sal al dia que s'hauria d'ingerir és de cinc grams de sal "i la majoria de les persones a Espanya n'ingerim el doble".
El nutricionista també ha dit que quan un aliment natural com una poma sembla que no té sabor és perquè estem rodejats de productes amb sucre, amb potenciadors de sabor, també d'alcohol, que alteren el nostre gust. Estem americanitzant-nos ràpidament i cada vegada mengem pitjor".