28.04.2023 | Entrevistem Clara Llorens, de l'Institut de Sindical de Treball, Ambient i Salut

11 min.
tp

L'augment dels accidents laborals i de les víctimes mortals a l’anàlisi en 'Les notícies de la nit'. La sociòloga i investigadora de l'Institut de Sindical de Treball, Ambient i Salut, Clara Llorens ens ha parlat dels riscos psicosocials que trobem en molts sectors laborals. El 2020 l'ONU ja va realitzar un informe en què es destaca que Espanya és un dels països on més antidrepressius es prenen. 

Les malalties mentals es produeixen per acumulació, no és un efecte immediat com assenyala Llorens. Estar exposat durant un temps a la càrrega de treball, la inseguretat en el treball, els objectius elevats o la gestió autoritària per part dels càrrecs es tradueix en l'augment de les malalties mentals i cardiovasculars. Prevenir les malalties mentals que provoquen les condicions laborals contribueix a evitar els accidents en la faena. Per a lluitar contra aquesta plaga s'ha d'identificar i de valorar si les condicions de treball ens exposen a riscos i especialment els riscos psicosocials. Per tant, és obligatori que les empreses avaluen eixos riscos i els previnguen, a més de promoure la salut mental i la salut cardiovascular, un dictamen tant de l'OMS com de l’OIT. 

Clara Llorens destaca que tota millora de les condicions de treball és prevenció, com ara els tipus de contracte o els objectius. Per això, tindre unes condicions de treball dignes és tindre unes condicions de treball saludables. 

stats