11.05.2023 | Entrevistem Joan Seguí, director de L'Etno

13 min.
tp

L’Etno, el Museu Valencià d'Etnologia, ha sigut distingit amb el Premi EMYA al millor museu europeu de l'any. Es tracta d’un guardó entregat pel Fòrum Europeu de Museus, des que el 1977 se celebrà la primera edició. És el premi de més prestigi en el món dels museus. I és la segona vegada que un museu valencià ha sigut reconegut amb l'EMYA, després que l'any 2004 el Fòrum Europeu premiara el Marq, el Museu d'Arqueologia d'Alacant. 

L'Etno, depenent de la Diputació de València, va ser creat fa 41 anys, el 1982, per l'antropòleg Joan Francesc Mira amb la intenció de recollir, estudiar i difondre tot allò relacionat amb la cultura popular i tradicional valenciana. De fet, el jurat ha valorat que el museu opera amb una sòlida base ètica i un compromís apassionat per a assolir un canvi positiu a la regió i s'enfronta amb valentia al passat per a navegar per un futur incert. 

En 'Les notícies de la nit' hem conversat amb el director de L'Etno, Joan Seguí, qui l'ha definit com un museu social que té com a objectiu establir un diàleg que ens permeta reflexionar. Que quan les persones visiten les exposicions no es queden en com eren les coses abans, sinó que vagen més enllà i es pregunten com són les coses ara. En el cas de l'exposició permanent 'No és fàcil ser valenciana / No és fàcil ser valencià', que l'espectador es plantege les dificultats de les identitats culturals del món contemporani. 

El projecte presentat per Joan Seguí per a la direcció de l'Etno és continuista i entre els eixos a desenvolupar està seguir tractant, revisant, explorant temàtiques de la cultura tradicional i popular valenciana perquè no oblidem els nostres orígens. I alhora continuar amb la manera de fer de l'Etno: molt contemporània, visualment molt atractiva i que arribe a la gent. L'equip del Museu Valencià d'Etnologia té clar que un premi com el rebut no els farà renunciar al motiu pel qual Joan Francesc Mira va crear la institució que era estudiar i difondre la potent i rica cultura valenciana perquè la gent la conega i la puga transmetre. 

stats