22.03.2023 | Entrevistem Arianna Renau, doctora en Hidrogeologia

12 min.
tp

En el Dia Mundial de l'Aigua, 'Les notícies de la nit' ens hem fixat en les aigües subterrànies. El planeta està compost d'un 70% d'aigua, d'aquesta quantitat només el 2,4% és aigua dolça i consumible, i d'aquest percentatge només el 0,5% es troba en aigües subterrànies. La doctora en Hidrogeologia, Arianna Renau, ens ha explicat que a la Comunitat Valenciana tenim la sort que la meitat de l'aigua que consumim, siga en agricultura, indústria o per a consum humà, prové de les aigües subterrànies. I ha destacat que a la província de Castelló el 100% de l'aigua prové de les aigües subterrànies. Això comporta no tindre tants problemes com les zones que depenen de l'aigua superficial. Tanmateix, Renau ha advertit que això no vol dir que ens dediquem a gastar tota l'aigua de què disposem, sinó que significa que hem de preservar el que tenim perquè, augura que l'escenari de futur climàtic comportarà més necessitats i menys recursos. 

La col·laboradora de l'Institut Universitari de Plaguicides i Aigües (IUPA), Arianna Renau, ha explicat que un dels problemes que trobem en les aigües subterrànies és la qualitat. En les analítiques periòdiques que es fan es troben productes químics que no haurien d'estar-hi. La causa, s'explica, en part perquè els compostos que s'utilitzaven abans tarden molt a desaparéixer, com li passa al plàstic. 

Un altre dels problemes al que s'enfronten les aigües subterrànies és la quantitat. La investigadora de la Càtedra Facsa-UJI d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua ha advertit de la sobreexplotació dels aqüífers. Ha exposat que, si això es dona a la costa, es pot donar la intrusió marina, el que implica que se salinitze l'aigua subterrània i deixa de ser útil per a usos com l'agricultura, el que pot provocar l'abandonament de pous. Per a evitar-ho, recorda que es pot usar l'aigua dessalinitzada i l'aigua de les depuradores per a agricultura, entre d'altres. 

La doctora en Hidrogeologia ha conclòs explicant-nos que l'aigua no s'esgota si es trau de la saviesa humana. I aquesta saviesa s'aconsegueix amb un bon coneixement, un bon ús i amb l'estudi de totes les aigües en conjunt. Perquè entenent com funciona el trencaclosques poden fer un ús adequat de les aigües i tindre un recurs sostenible.  

stats