31.01.2023 | Les notícies de la nit

29 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' ens hem fet ressò de l'anunci del president del govern espanyol al Senat. Pedro Sánchez ha dit que s'ha arribat a un acord amb els sindicats per a apujar fins els 1.080 € el salari mínim interprofessional. Un acord en què no ha estat present la patronal, perquè segons ha explicat el president de la CEOE, Antonio Garamendi, no han rebut cap proposta per part del govern. Segons els sindicats, més de dos milions i mig de treballadores i treballadors es beneficiaran d'esta pujada, principalment dones. Les organitzacions sindicals han demanat a la patronal i al govern que s'asseguen també per a fer un pacte de rendes. 

En l'apartat judicial, diversos juís han sigut hui actualitat. A l'Audiència Nacional es jutja la peça de les contractacions de FITUR 2009 dins de la trama Gürtel. Els acusats i caps de la trama, Francisco Correo i Pablo Crespo, han assenyalat l'expresident Francisco Camps com al principal enllaç per a aconseguir contractes amb les institucions valencianes. A més, han reconegut que accedien a ell a través de regals a l'expresident i la seua família. Segons Crespo, era la mateixa administració qui els donava indicacions sobre com fraccionar els contractes per a eludir el control públic. Als passadissos de l'Audiència Camps s'ha enfrontat amb Francisco Correa, a qui ha qualificat de mentider i l'ha acusat de voler "arruïnar-li la vida", segons han relatat alguns testimonis. 

I a l'Audiència Provincial de València, en el juí pel cas Taula, hui ha sigut el torn de declarar l'ex secretari autonòmic d'Educació, Máximo Caturla, qui ha exculpat l'expresident de la diputació de València, Alfonso Rus, i ha apuntat cap al principal responsable de la conselleria d'educació entre el 2003 i el 2007, l'exconseller Estaban González Pons, com al principal responsable de les contractacions dels presumptes treballadors 'zombis'. 

A les Corts, la proximitat de les eleccions fa cada dia més difícil arribar a consensos. Hui ha tornat a fracassar la negociació per a renovar els òrgans estatutaris amb el mandat caducat. Entre ells, el Consell Jurídic Consultiu i el de Transparència, en què continua com a membre el candidat de Vox a presidir la Generalitat. PP i PSPV s'acusen mútuament del bloqueig, mentre que al Botànic tornen les diferències sobre la regulació de la prostitució.

Dos funcionàries han iniciat un procediment contra el seu superior, un lletrat dels jutjats d'Oriola, per un presumpte assetjament laboral. Segons denuncien, el lletrat donava ordes a sis funcionàries utilitzant un grup de WhatsApp fora de l'horari laboral o mentre no estaven. La desconnexió digital és un dret laboral de tots els treballadors i treballadores, però quatre anys després que es regulara, encara és prou desconeguda. Esta nit hem conegut un poc més sobre este dret. 

stats