30.06.2023 | Les notícies de la nit

65 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat que hui, 30 de juny, últim dia de juny, que obri la porta al primer mes en què moltes persones, les que poden fer-ho, disfrutaran de les vacances. I això es tradueix en moviment a les carreteres. A les 3 de la vesprada ha arrancat la primera gran operació eixida de l'estiu. Des de hui divendres fins al diumenge 2 de juliol s'espera vora un milió de desplaçaments a les carreteres valencianes: 22 milions durant tot l'estiu, un de cada quatre dels que hi haurà en tot Espanya. Les previsions parlen d'una ocupació i mobilitat amb màxims històrics. La DGT insisteix en els consells de sempre: respectar la velocitat, mantindre la distància de seguretat i aparcar el telèfon mòbil. 

Un home s'atrinxera armat a sa casa del port de Borriana. Està a soles a casa, després que la dona i les dues filles adolescents han eixit de la vivenda moments abans d'arribar la policia. El 112 ha rebut l'avís cap a les 3 de la vesprada, on es referia que s'havien sentit tirs i crits. Una vegada hi han acudit les forces de seguretat, han acordonat el carrer. La Guàrdia Civil intenta convéncer-lo que depose l'actitud. Fonts municipals han assenyalat que no tenia cap denúncia prèvia per violència de gènere. 

Gabriela Bravo dimitirà del càrrec de consellera de Justícia quan es convoque la mesa de les Corts, de la qual també és vicepresidenta. Les funcions de Bravo les assumirà el president de la Generalitat en funcions. L'Advocacia de la Generalitat només veu incompatibilitat en el cas que Gabriela Bravo haguera de prendre decisions com a membre de la mesa de les Corts. I en el compte arrere per a prendre possessió els populars, el PSPV ha assenyalat que constituirà el seu grup el 6 de juliol. Ximo Puig s'obri a acurtar els terminis de la investidura de Carlos Mazón, si li ho demana personalment. 

Tercer acord de govern entre el PP i Vox. Hui ha sigut a Extremadura, després de la Comunitat Valenciana i les Illes Balears. Només han passat deu dies des que la candidata popular es negà a incloure la ultradreta en l'executiu. Hui María Guardiola s'ha retractat i els cedeix la Conselleria de Gestió Forestal i Món Rural. El pacte inclou 9 punts i 60 mesures, però la violència masclista es queda fora de l'acord, a pesar de ser una línia roja per a Guardiola. 

L'estatut dels becaris és un dels acords que han quedat aparcats en aquesta legislatura. Després que el 15 de juny s'arribà a un acord entre el Ministeri de Treball i els sindicats Comissions Obreres i la UGT, s'han trobat amb l'entrebanc de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles, encara que el document també inclou les pràctiques d'altres àmbits educatius, com la formació professional. En concret, els estudiants demanen una cotització a la seguretat social que compte en la vida laboral de cara a la jubilació, que es va acordar l'any 21, però que no s'ha posat en marxa. 

França s'enfronta a una nova nit de revoltes per la mort del jove de dèsset anys a mans de la policia. Hi ha quasi mil detinguts i s'ha establit el toc de queda als barris amb més protestes. El gran desplegament policial no és capaç, de moment, de frenar els intensos disturbis i el vandalisme. L'última jornada s'ha saldat amb 2.000 vehicles cremats i quasi 500 edificis incendiats. Hi ha 250 policies ferits i prop de 900 persones detingudes, la majoria molt joves. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast. 

stats