30.03.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat sobre l'evolució de l'incendi que es va declarar fa huit dies a Vilanova de Viver. Malgrat les condicions de l'oratge, amb un fort vent de ponent, no s'ha empitjorat la situació. L'evolució és positiva, segons ha detallat el secretari autonòmic d'Emergències Josep Maria Ángel: el perímetre no ha avançat i se situa en les 4.600 hectàrees i els 55 quilòmetres de perímetre. Durant la nit, 120 efectius terrestres i drons de la Unitat Militar d'Emergències tracten de segellar el perímetre. 

El veïnat de tres pobles més (Aranyel, La Artijuela i Torralba) ha pogut tornar a casa hui després d’uns dies desallotjats com a mesura preventiva per l’incendi declarat a Vilanova de Viver dijous. En total, es tracta de 114 veïns i veïnes, que se sumen a les vora 200 persones residents a Vilanova de Viver, Figueres, Pavies, la Pobla d’Arenós i les seues pedanies, Los Cantos i La Monzona, que ahir ja van poder tornar a casa. 

Els partits amb representació a les Corts s'han enviat "avisos" en clau electoral en el ple d'aquest dijous, l'últim de la legislatura. Una sessió amb regust de comiat en què les votacions han evidenciat acords i desacords entre els socis habituals i grups allunyats ideològicament. Compromís i Unides Podem han donat suport, per exemple, a una proposició del PP per a investigar el cas Assut, però a canvi de no limitar-la a investigar el PSPV, sinó que també obligarà a fer-ho als populars, després d'incorporar l'afegit "a qualsevol altre" en una correcció de la proposta. Entre els acords dels socis, s'han aprovat les lleis contra el despoblament, la de l'habitatge col·laboratiu i la de participació ciutadana. Entre els desacords, la iniciativa sobre la prostitució que pretenia aprovar el PSPV en lectura única. 

La inflació es frena al març i baixa més de dos punts i mig. Ha passat del 6% de febrer fins al 3,3%. És la taxa interanual més baixa des d'agost del 2021. La gran caiguda és conseqüència de la baixada dels preus de l'energia, que ara estan molt per davall respecte del mateix mes de l'any passat, quan acabava d'esclatar la guerra a Ucraïna, segons les dades avançades de l'IPC, que publica hui l'INE. Amb tot, això no vol dir que baixen els preus, sinó que se'n modera l'augment. 

Els metges revelen la postura sobre la gestació subrogada. El nou codi de deontologia mèdica, que hui s'ha presentat al Congrés, rebutja la gestació subrogada quan hi haja contraprestació econòmica, però accepta aquella altruista "sempre que es preserve la dignitat de la dona i l'interés superior del menor". La presentació ha caigut enmig d'un encés debat sobre els ventres de lloguer i que hui encara ha endurit més les posicions polítiques. El Partit Popular s'obri a regular la gestació subrogada altruista; és a dir, quan no hi haja compensació econòmica. L'executiu, que va prohibir la gestació per substitució en la llei de llibertat sexual aprovada el novembre, planteja ara reforçar la legislació per a dificultar l'arribada de nadons des de l'estranger. 

stats