31.03.2023 | Les notícies de la nit

60 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat del control de l'incendi de l'Alt Millars que ha cremat 4.700 hectàrees en un perímetre de 55 quilòmetres. El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Josep Maria Àngel, ha explicat que l'incendi ja no presenta flama en el perímetre ni a l'interior i es continua avançant per a donar-lo per extingit. Es va iniciar dijous passat, 23 de març, i hui han pogut tornar les 1.300 persones que encara estaven desallotjades. Habitants de Montant, Montanejos i la Font de la Reina. La consellera d'Interior, Gabriela Bravo, ha recordat que durant el cap de setmana continuarà havent-hi controls de la Guàrdia Civil. Només podran accedir aquelles persones que hi tinguen l'habitatge habitual. S'intentarà que no s'establisca flux de trànsit. No és recomanable que la gent s'acoste al perímetre de l'incendi perquè hi ha molt de risc de caiguda d'arbres i de possibles descàrregues.

Una bona notícia que es dona quan arranca la primera gran cita d'enguany per al sector turístic valencià. El bon oratge espenta les dades d'ocupació que ja se situen en un 80% de mitjana tant a la costa com a l'interior. Els dies més forts seran entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua. 

En política, la notícia destacada hui ha sigut el relleu en l'Autoritat Portuària de València. El Consell ha decidit substituir Aurelio Martínez per Joan Calabuig, fins ara secretari autonòmic per a la Unió Europea. Ximo Puig ha parlat d'un relleu demanat pel mateix Martínez, però dins del Consell ho relacionen amb els enfrontaments amb l'Ajuntament de València per l'ampliació del port. També hi ha hagut un canvi de presidència en l'Autoritat Portuària de Castelló. Enrique Vidal, director adjunt d'Aerocas, agafa el relleu de Rafa Simó, que deixa el càrrec per a encapçalar la llista autonòmica del PSPV per la província. 

S'ha d'afegir que el president de la Generalitat ha confirmat que serà dilluns quan convocarà un ple extraordinari en què informarà de la dissolució de les Corts i de la convocatòria electoral. 

Podem ha denunciat el Centre d'Investigacions Sociològiques, el CIS, per una suposada manipulació de l'última enquesta. Un fet qualificat de molt greu per la secretària d'organització de Podem, Lilith Vestrynge. Una denúncia que arriba en plena disputa pels vots a l'esquerra del Partit Socialista i dos dies abans de la presentació de la nova candidatura encapçalada per la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, Sumar. 

València és la primera de les grans ciutats d'Europa on se celebra el trencament del dejuni del ramadà en un lloc públic i compartit entre diverses religions i cultures. La plaça de l'Ajuntament de València ha acollit, en pondre's el sol, l'iftar de la concòrdia. La comunitat àrab ha convidat gent d'altres religions perquè han volgut generar espais de convivència, alhora que donen a conéixer la seua cultura, compartint. 

En memòria històrica, a Gandia han trobat quatre cossos amb signes d'afusellament al cementeri municipal. Després de tres anys de recerca s'han trobat els primers cossos dels 62 afusellats després de la Guerra Civil i que se sospita que hi ha soterrats.  

stats