30.01.2023 | Les notícies de la nit

50 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de la frenada de la inflació, que ha canviat la tendència dels últims cinc mesos, en els quals havia baixat. La dada avançada de gener per l'Institut Nacional d'Estadística ha mostrat el repunt d'una dècima, fins al 5,8%. Aquesta dada ja inclou la fi del descompte al combustible. Però també el descens de la factura de la llum del mes de gener per l'energia eòlica i per l'energia hidroelèctrica. I la rebaixa de l'IVA dels aliments bàsics. Continua preocupant la inflació subjacent, la que exclou els preus de l'energia i els aliments frescos, que no para l'escalada i ja està en el 7,5%, la més elevada des del 1986, fa 37 anys. Si bé el govern espanyol calcula que tocarà sostre durant aquest primer trimestre. 

A tot això s'afegix que l'INE ha canviat la forma de calcular l'IPC per a adaptar-se a la reglamentació europea. Un dels canvis afecta els preus de l'electricitat i del gas, ara incorpora els clients del mercat lliure, sense moltes conseqüències, segons el mateix INE. També s'han modificat les ponderacions dels components de l'índex i ara guanyen pes les categories de medicina, transport, oci i cultura i en perden habitatge, vestit, calcer i aliments i begudes no alcohòliques.

El govern de Pedro Sánchez ha anunciat la reforma de la llei del "només sí és sí". Després de setmanes de controvèrsia, el PSOE ha anunciat que revisaran la llei per a elevar les penes dels agressors sexuals, i aniran avant amb el suport o no dels socis de govern. El Ministeri de Justícia reclama tornar a penes d'1 a 5 anys quan hi haja violència o intimidació. I entre 6 i 12 anys quan l'agressió sexual siga amb penetració. Els socialistes asseguren que no es tocarà res de l'article referent al consentiment de la dona. El Ministeri d'Igualtat creu que una modificació penal de la llei no resol el problema de la revisió de condemnes. I proposa un pla de deu mesures urgents destinades a protegir la dona. 

L'expresident popular Francisco Camps ha tornat hui a l'Audiència Nacional per a declarar sobre una de les peces de la trama Gürtel. En el juí declaren també els caps de la trama: Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, 'el Bigotes', que s'han penedit per arribar a pactes amb Anticorrupció. A Camps el jutgen per la presumpta adjudicació irregular de contractes a la trama Gürtel l'any 2009. L'expresident popular continua repetint que és víctima d'una persecució. Mentrestant, la seua advocada ha intentat anul·lar el juí al·legant que ja va ser jutjat pels mateixos fets que li imputen i dels quals va resultar absolt. 

L'Autoritat Portuària de València troba un nou entrebanc judicial. El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha desestimat el recurs interposat per l'Advocacia de l'Estat i manté la suspensió de la capacitat d'autoavaluació ambiental del projecte que li havia atorgat el Ministeri de Transició Ecològica. L'Autoritat Portuària de València assegura a À Punt que aquesta decisió no paralitza res, i insisteixen que continuaran avant amb el temps marcat en el projecte.

Degoteig de denúncies per l'expropiació de les terres on es construirà la gigafactoria de Sagunt. L'empresa pública, en què participen a parts iguals la Generalitat i el govern espanyol, ha començat a enviar demandes a 800 llauradors. L'ofensiva judicial busca no pagar-los pels camps el preu fixat per la junta d'expropiacions. 

stats