29.03.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' de hui hem informat de l'evolució de l'incendi de Vilanova de Viver, a l'Alt Millars. En el seté dia des que es va declarar el foc, l'evolució és positiva, ajudada per les condicions meteorològiques i a poques hores d'un canvi d'oratge que serà desfavorable. Hui han pogut tornar de manera coordinada i amb supervisió dels agents de la Guàrdia Civil uns 200 veïns i veïnes de Vilanova de Viver, la Pobla d'Arenós, Figueres, Pavies, La Monzona i Los Cantos. La Generalitat autoritza la tornada de la població, que no podrà eixir del nucli urbà perquè les carreteres queden lliures de trànsit i es vol evitar el "turisme d’incendi". Durant la nit, 350 efectius continuaran treballant en el perímetre, ajudats per drons que detecten els punts calents. Al matí, s'incorporaran una dotzena de mitjans aeris en la lluita contra l'incendi. 

També hem abordat un dels temes del dia: la maternitat per gestació subrogada, en el centre del debat després que l'actriu Ana Obregón haja contractat un ventre de lloguer als Estats Units. El govern de coalició rebutja esta pràctica, il·legal a Espanya. El PP s'obri, per primera vegada, a regular-la si no hi ha interessos mercantils pel mig. I les famílies per gestació subrogada diuen sentir-se estigmatitzades. La pràctica és il·legal a Espanya. Els col·lectius feministes consideren que és una forma d’explotació contra les dones.

En l'àmbit polític, ple granera a les Corts abans del final de legislatura. Hi ha tres decrets i tres lleis en l'orde del dia. Entre el debat, la comissió d'investigació del cas Assut, que ha obert una nova escletxa en el govern del Botànic, perquè tant Compromís com Unides Podem s'han mostrat a favor d'impulsar-la, una decisió que no ha agradat el PSPV-PSOE. 

Acord entre el govern central i el Vaticà perquè l'Església pague als ajuntaments dos impostos dels quals fins ara estava exempta: el de construccions, instal·lacions i obres; i el de contribucions especials. Este acord posa fi a dos exempcions vigents des de feia 44 anys i regulades durant el mandat del president José Luis Rodríguez Zapatero. L'acord diu que a partir de hui, si l'església fa qualsevol construcció, obra o instal·l·lació haurà de pagar el tribut corresponent. També el de contribucions especials, en el cas que tinga propietats, per exemple, en PAI. Seran uns 16 milions d'euros a Espanya que recaptaran els ajuntaments. 

stats