28.12.2022 | Les notícies de la nit

30 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' de hui, reaccions al paquet de mesures anunciat pel govern central sobretot, pel que fa, als aliments. Ni la carn ni el peix estan dins del catàleg d'aliments bàsics amb rebaixa d'impostos. I això no agrada. El gremi de carnissers, diu que és una discriminació, que no té sentit i que ho han estat reivindicant des de fa temps. Tampoc estan convençuts els consumidors, a qui els comptes no els ixen, sobretot pensionistes i persones amb renda mínima vital, que no es podran beneficiar del xec de 200 euros. Des del govern central, la ministra d'Economia Nadia Calviño anuncia vigilància als preus en botigues i supermercats. Les associacions de consumidors també a faltar la rebaixa de l'IVA de la carn i el peix. També llancen un crit d'alarma per possible pujada de preus dels distribuïdors i establiments.

Preocupació per l'augment de crims masclistes. Este mes de desembre ja s'ha convertit en el pitjor del 2022 amb 8 dones mortes en mans de les seues parelles o exparelles. La situació ha provocat la reunió del primer comité de crisi entre els ministeris d'Igualtat, Justícia i Interior, la Fiscalia i les comunitats autònomes on s'han comés estos crims. El govern ha fet autocrítica per les errades del sistema i ha proposat millorar la coordinació entre institucions. També s'ha fet una crida a la societat perquè estiga alerta i denuncie, més encara, durant estos dies festius.

Entra en funcionament el primer carril BUS-VAO de la Comunitat Valenciana. Està en la V-21, el principal accés a la ciutat de València des del nord, i l'objectiu és donar facilitats al transport públic i als vehicles amb més d'un ocupant. Els carrils BUS-VAO estan pensats per a desincentivar l'ús del cotxe amb només el conductor. Tenen com a funció facilitar la circulació del transport públic i premiar la utilització racional dels vehicles que, en cas, d'embús, tindran un carril exclusiu si porten més d'un ocupant. A València s'obrin vora sis quilòmetres en un accés que, a més, estrena tercer carril en les dos direccions.

L'Ajuntament d'Oriola votarà demà el nomenament de Serrat com a fill adoptiu. La proposta arribarà al ple després que un grup de persones de la ciutat, vinculades al món de la cultura, registrara la petició. Un reconeixement que arriba quan es compleixen 50 anys del primer disc de Serrat amb versos de Miguel Hernández i en el 80 aniversari de la mort del poeta.

S'agreuja l'estat de salut del Papa Emèrit Benet XVI. El seu successor, el Papa Francesc, ha confirmat que està molt malalt i ha demanat una oració per ell. El papa emèrit té 95 anys i va renunciar al pontificat fa vora 10 anys. Sembla que l'estat de salut li va empitjorar abans de Nadal per problemes respiratoris. Aquestes i altres notícies al nostre pòdcast. 

stats