28.11.2022 | Les notícies de la nit

65 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de la presentació del nou decret del requisit lingüístic, és a dir, el valor del coneixement del valencià que es necessitarà per a cada categoria laboral per a accedir a un treball públic de l'administració autonòmica, l'administració local i les universitats. Hi ha satisfacció entre institucions i organitzacions en favor de la normalització del valencià després de l'anunci de les conselleres d'Educació i Administracions Públiques, Raquel Tamarit i Gabriela Bravo, respectivament. Som l'única autonomia amb dues llengües oficials que encara no ho tenia regulat. I, després de mesos de discrepàncies entre PSPV i Compromís, el decret presentat hui estableix que el C1, el conegut com grau mitjà, s'exigirà per a qualsevol plaça dels grups més alts, A1 i A2. Es queda fora d'aquest requisit el personal sanitari, per a qui el valencià continuarà sent només un mèrit, perquè té una regulació diferent i no forma part de les competències de la Direcció General de la Funció Pública, segons ha explicat la consellera Bravo. 

Continua el degoteig de queixes arran de l'examen d'oposicions d'infermeria celebrat ahir diumenge. El SATSE, el sindicat de sanitat, ja ha dit que és una manera '’humiliant’' per part de Conselleria d'acabar amb el somni de milers d'opositors i opositores. Altres veus també apunten cap a una possible impugnació, si es demostra que algunes preguntes, amb alta dificultat, diuen, no pertanyien a la bibliografia proposada.

Sanitat ha començat el cribratge per a detectar el càncer de cèrvix per a dones entre 25 i 65 anys. La Conselleria de Sanitat ha llançat la campanya per a detectar aquesta malaltia que anualment registra més de 259 casos al País Valencià. Més de 4.300 dones rebran una citació per a arreplegar un kit on es podrà fer la prova i que depositaran al seu centre de salut. La intenció, segons el conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, és que cap dona quede fora d'aquest diagnòstic. 

L'augment dels virus respiratoris dispara la pressió en les urgències hospitalàries. Els casos de bronquiolitis han crescut un 40% en l'última setmana entre xiquetes i xiquets, especialment els menors de quatre anys. Els hospitals estan preparats per a assumir els ingressos que calguen, però s’ha de tindre en compte que encara no hem arribat al pic de contagis, com ha especificat la subdirectora d'Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat, Herme Vanaclocha.

En el cas Alcàsser, el jutge que instrueix la investigació de la peça separada ha ordenat tornar a fer proves de les restes de la moqueta amb què van embolicar els cossos de les tres joves. És una petició de l'Associació Laxshmi i no s'ha pogut ordenar fins que no s'ha localitzat les restes de la moqueta. De l'anàlisi es farà càrrec un laboratori de Madrid.

En economia, les previsions auguren una inflació del 4% per a l’any que ve. Així ho han destacat aquesta vesprada les veus expertes del V Congrés d'Economia Valenciana organitzat per l'IVIE. Tot i que demà coneixerem les dades de l'índex de preus al consum i es podria trencar aquesta tendència a la baixa. En el Congrés s'ha apuntat que el pacte de rendes és el millor dic contra la inflació i per això és urgent que el govern l'impulse perquè patronal i sindicats acorden limitar la pujada salarial i dels marges de les empreses per a distribuir l'empobriment que ha significat la pujada de preus tan significativa.  

stats