27.12.2022 | Les notícies de la nit

32 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' de hui hem parlat del nou paquet anticrisi que ha aprovat hui el Consell de Ministres, el qual entrarà en vigor amb l'inici del 2023. Des de l'1 de gener fins al 30 de juny no es pagarà l'IVA en un total d'onze productes considerats de primera necessitat, com ara els ous, la llet, el pa, la fruita, les verdures i el formatge. A més, l'lVA de la pasta i de l'oli passa del 10 al 5%. I també, el govern central ajudarà amb un xec de 200 euros per a comprar aliments les famílies amb renda fins a 27.000 euros. El Consell de Ministres ha aprovat congelar el preu del lloguer durant sis mesos per als contractes en vigor pendents de renovar. I el descompte de 20 cèntims al carburant es limitarà només als sectors productius. Són algunes de les mesures, però les hem desgranades totes en l'informatiu. 

El Consell General del Poder Judicial ha escollit per unanimitat els dos candidats proposats pel sector conservador. Són César Tolosa i María Luisa Segoviano. Estos dos magistrats accediran al Constitucional al costat dels dos que ja havia triat el govern central: Laura Díez i l'exministre Juan Carlos Campo. Amb aquesta elecció s'ha desbloquejat la renovació del Tribunal Constitucional.

Desembre, el mes amb més dones assassinades per la violència de gènere. Hi ha huit assassinats confirmats i dos casos més sota investigació, a Barcelona i a Sòria. En el 40% d'aquests casos, les dones havien denunciat l'agressor amb anterioritat. Hui mateix hem sabut que una dona de 29 anys està ingressada en un hospital de Granada després de rebre durant la nit de Nadal un tir al domicili familiar per part de la parella, que va fugir després de l'agressió i encara no l'han localitzat per a detindre'l.

Quan falten quatre dies per a Cap d'Any, als magatzems de la comarca del Vinalopó centenars de mans preparen les últimes comandes. A pesar del repunt, la demanda no supleix les pèrdues d'una campanya difícil per l'increment dels costos de producció i la calor sostinguda. 

Hui fa dos anys de la primera dosi de la vacuna contra la covid. La pandèmia havia paralitzat el món i les vacunes eren el primer pas per a poder avançar. La punxada va immunitzar prop del 90% de la població. De la por inicial es va passar a la confiança i, dos anys i tres dosis després, ara toca mirar cap a la quarta dosi, la de reforç. La vacunació continua, a un ritme més lent i costa fer pujar els percentatges de vacunació. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast. 

stats