27.07.2023 | Les notícies de la nit

30 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de l'actual mes de juliol, que encara no s'ha acabat, va camí de convertir-se en el més calorós registrat fins ara, segons el servei de canvi climàtic de Copernicus. Les temperatures extremes registrades a l'hemisferi nord han sigut el combustible de les onades de calor viscudes a Europa, Amèrica del Nord i Àsia. Ací el que més preocupa és la temperatura del Mediterrani. Per exemple, la boia de València, que en registra la temperatura superficial, ha tornat a batre el rècord amb 28,7 graus, mai registrada al juliol. Al litoral de la Marina Baixa i l'Alacantí fa 26 dies seguits que hi ha nits tòrrides, a 25 graus. El responsable principal del que està passant és el canvi climàtic i com a factor potenciador: el fenomen del Niño.

En aquest context, el foc continua cremant a una vora i l'altra del Mediterrani. A Algèria han mort més de 40 persones, mentre que Itàlia i Grècia lluiten contra desenes d'incendis. Afortunadament, es preveu una imminent baixada de temperatures que podria facilitar les tasques d'extinció.

I pel que fa a l'aigua, després d'una setmana amb poques pluges i en plena canícula, la reserves han descendit per sisena setmana consecutiva. La reserva dels embassaments de les conques del Xúquer i del Segura ha baixat en l'última setmana 1,1 punts. Així les coses, els embassaments del Xúquer estan al 54% de la capacitat, 10,6 punts per damunt de la mitjana espanyola. Tot el contrari que els del Segura, que estan al 32,4% de capacitat, 11 punts per sota de la mitjana espanyola.

El Tribunal Suprem ha desestimat la suspensió cautelar del transvasament del Tajo al Segura per cabal ecològic plantejada per la Diputació d'Alacant i per la Regió de Múrcia. El tribunal considera que els cabals previstos en el Pla de Conca del Tajo són necessaris per a evitar el deteriorament d'aquest riu. Una notícia rebuda amb decepció pels 80.000 regants que en depenen. El president de la Generalitat, Carlos Mazon, que va posar en marxa el recurs quan era president de la institució provincial, ha anunciat que estudiaran mesures contra la decisió.

El mercat laboral es reactiva amb força, segons l'enquesta de població activa corresponent al segon trimestre d'enguany. Per primera vegada, Espanya supera els 21 milions de persones treballant. Més de 600.000 persones s'han incorporat al mercat laboral. A la Comunitat Valenciana, més de 34.000 i la xifra total supera els 2.400.00. Paral·lelament, la desocupació també cau amb força. A Espanya l'atur baixa en més de 365.000 persones. I la xifra total se situa en 2.700.000, la més baixa des de l'any 2008, és a dir, des de fa quinze anys. La Comunitat Valenciana és la quarta on més baixa la desocupació, amb 41.100 persones desocupades menys.

L'altra cara de la moneda, la decisió del Banc Central Europeu d'apujar un quart de punt —0,25— el preu dels diners, que se situa en el 4,25%, el nivell més alt dels últims setze anys. Amb aquesta decisió, les més perjudicades són les més de cinc milions de llars amb hipoteca variable, que s'han encarit al voltant de 3.000 euros a l'any.

Les Corts han designat hui els 6 senadors i senadores que representaran la Comunitat Valenciana a la Cambra Alta. En la votació s'ha escenificat la crisi al si de Compromís per la designació d'Enric Morera com a senador. Iniciativa ha votat en blanc, com ja havia anunciat i ha dit que les relacions orgàniques continuen trencades. Més busca ja una solució. Al marge dels conflictes, el grup parlamentari popular ha triat com a senadors: l'exconseller i exvicepresident de la Generalitat, Gerardo Camps; l'alcaldessa de Bigastre, Teresa Belmonte i Fernando Carbonell, independent i acordat amb VOX. El PSPV ha optat per l'expresident i secretari general, Ximo Puig, i l'exdirectora general d'ocupació, Rocío Briones. Tots han mostrat la disposició a portar les reclamacions valencianes a Madrid.

Programes

Més

Entrevistes

Més
stats