27.06.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de les pressions dels populars per al traspàs de poders. Carlos Mazón li reclama a Ximo Puig que no endarrerisca la investidura i la formació del nou Consell. Mentrestant el PSPV, de moment no arreplega el guant llançat per qui serà el pròxim president de la Generalitat. Tot el dia en què Alberto Núñez Feijóo ha tornat a defendre el pacte entre el PP i Vox per a garantir la governabilitat, acords basats en la proporcionalitat aconseguida a les urnes en cada territori, segons ha dit. I a Extremadura, la candidata popular, María Guardiola, ara tendeix la mà a Vox per a negociar un pacte de governabilitat. 

Davant dels pactes del PP amb la ultradreta, diversos col·lectius socials anuncien mobilitzacions pel que consideren un retrocés en drets i llibertats. És el cas de les associacions de memòria històrica, el moviment feminista i el col·lectiu LGTBI. De fet, ja s'han convocat protestes en diverses localitats aquesta mateixa setmana. Consideren que el pacte entre el PP i Vox amenaça drets i llibertats fonamentals de la ciutadania, com el de la memòria, i recorden que el dret humanitari internacional obliga les administracions a emparar les seues peticions. 

El Consell de Ministres ha aprovat hui el decret que prorroga les mesures anticrisi, com la rebaixa de l'IVA d'alguns aliments i la factura de la llum i les rebaixes en el transport urbà. També s'ha prorrogat la prohibició dels desnonaments durant sis mesos més. Altres mesures que s'hi han inclòs són tres nous permisos de cures per a facilitar la conciliació familiar i laboral. Nou dies de permisos retribuïts per a cuidar familiars. Fins a cinc dies a l'any es podran fer servir si un convivent o familiar fins a segon grau té un accident o malaltia greu. També es crea l'anomenat permís per causa de força major. Es distribuirà per hores i la suma no pot superar els quatre dies a l'any. També s'hi ha inclòs el permís parental de huit setmanes fins que el menor faça 8 anys. Unes mesures que estaven previstes en la nova llei de famílies, que ha quedat paralitzada per l'avançament electoral. 

Acaba, però, la pròrroga extra de sis mesos que ha permés mantindre els contractes de lloguer amb el preu acordat. En acabant, s'ha aprovat el dret a l'oblit oncològic. Esborra els antecedents i facilita l'accés a hipoteques o assegurances a les persones que han patit un càncer.  

La DGT estudia evitar que els conductors baixen del cotxe en cas d'avaria per l'alta perillositat d'eixir de l'automòbil per a col·locar aquest senyal i per la quantitat de sinistres que provoca: 42 persones van morir atropellades l'any passat en baixar del cotxe per a col·locar els triangles. En canvi, la Direcció General de Trànsit aposta per la V16, la llum d'emergència homologada per la mateixa Direcció, que de moment és recomanable portar, però no obligatori, fins a l'1 de gener del 2026. Aquesta balisa es col·loca al sostre del cotxe sense necessitat d'eixir.

A la Marina Alta, la platja de l'Arenal de Xàbia encara està tancada al bany. Una anàlisi de la Direcció General d'Aigües ha detectat aquest matí diversos bacteris i ha activat el protocol de tancament. Demà s'espera el resultat d'una nova anàlisi i, si els paràmetres són correctes, s'alçarà la prohibició, que hui ja s'ha deixat notar en els barets de platja. 

L'Ajuntament d'Elx ha desallotjat l'edifici de la Fundació Salut Infantil que acull 250 xiquets, per perill que s'assole. Els tècnics han descobert filtracions importants en el sòl de l'escola, cosa que podria haver causat una tragèdia si no les hagueren detectat a temps. La causa principal són les pluges del 13 de juny i la situació de l'edifici situat al costat del riu Vinalopó i la galeria subterrània que arreplega les aigües de diversos carrers, que s'ha afonat, segons els tècnics municipals. Els 250 xiquets usuaris d'aquesta escoleta estaran reubicats des de demà. 

Programes

Més

Entrevistes

Més
stats