28.06.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat que hui, 28 de juny, es commemora el Dia de l'Orgull. L'espurna es va encendre el 1969 a Nova York al 'pub' Stonewall Inn. De matinada, les persones que estaven al local es van rebel·lar, sembla que de manera espontània, contra una batuda policial que buscava identificar i detindre persones gais, lesbianes i transsexuals. Però els clients no van deixar el local i al cap de pocs minuts el nombre de persones concentrades enfront de l'Stonewall superava l'inicial en deu vegades. 53 anys després, la marxa de l'orgull gai és una mobilització mundial, encara que en 67 països es penalitza la identitat LGTBI. I a l'Estat espanyol el col·lectiu tem retrocessos en els seus drets. El primer símptoma: l'absència de la bandera arc iris en algunes institucions, o el canvi d'ubicació en alguns edificis públics, relegada a un segon o tercer pla. A Nàquera, aquesta vesprada, amb el lema “Davant de l’odi: drets i Orgull”, una manifestació ha recorregut els carrers d'aquesta localitat del Camp de Túria, per a celebrar i reivindicar l’Orgull. Una mobilització que ha inundat la població dels colors de la bandera que enguany no ha penjat de l'ajuntament, governat per Vox i el PP. 

Acord 'in extremis' a Vilafranca. Un centenar de treballadors i treballadores de Marie Claire podran acollir-se a un expedient de regulació temporal d'ocupació de fins a sis mesos. La resta de la plantilla, quasi 200 treballadores més, se n'aniran a l'atur. L'empresa continuarà buscant un grup inversor per a mantindre la producció, però pararà màquines despús-demà divendres, després de més de cent anys d'activitat. 

El traspàs de poders en la Presidència de la Generalitat comença a enterbolir-se. Ximo Puig i Carlos Mazón intercanvien acusacions: l'un, de falta de lleialtat; l'altre, d'apegar-se a la cadira per a retardar la transició. I mentre el PP i Vox acceleren els tràmits per a allunyar la investidura de Mazón de les eleccions generals, el PSPV anuncia que esgotarà els terminis.

A les Balears, el PP ha arribat a un acord amb Vox per al Govern per tal d'investir la popular Marga Prohens nova presidenta autonòmica. Governarà en solitari i sense consellers i conselleres del partit d'ultradreta. Vox no entrarà en el govern balear, però sí que s'incorporarà al Consell Insular de Mallorca i al de Menorca, organismes equivalents a les diputacions. 

El 2022 els valencians i valencianes gastàrem de mitjana 490 euros més que l'any anterior, segons l'Institut Nacional d'Estadística. Això vol dir que la inflació ha fet que les famílies valencianes despenen durant el 2022 un 8% més que l'any anterior. De mitjana, hem gastat 12.300 euros, menys que la mitjana espanyola. Pràcticament, el 60% del pressupost familiar l'hem destinat a tres grans bosses: el 32%, la major part de la despesa, se l'emporten l'habitatge i totes les relacionades, com l'aigua, la llum i el gas. L'altre gran gasto s'ha concentrat en l'alimentació. La cistella de la compra representa el 16% del pressupost. I en transport hem fet l'altra gran despesa econòmica de l'any, el 12% del pressupost.

Programes

Més

Entrevistes

Més
stats