27.02.2023 | Les notícies de la nit

50 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de la inauguració de Cevisama, la fira més internacional del sector ceràmic, equipament per a bany i pedra natural més internacional. Fins al divendres 3 de març, més de 500 firmes, amb presència d'empreses de quinze països, en 80.000 metres quadrats d'exposició, i hi intervindran vora cent ponents experts en arquitectura, disseny i construcció sostenible i industrialitzada. L'objectiu de Cevisama és superar els 90.000 visitants que va aconseguir en l'última edició del 2020. Aquesta setmana les empreses ceràmiques es jugen el 40% de la facturació anual. Enguany les tendències ceràmiques que fan furor són, en primer lloc, el gran format, peces d'un metre vint per un metre vint. També s'aposta per la ceràmica trencadora que mira el passat. S'hi pot trobar, per exemple, un taulell que imita les façanes de les cases de la mar amb el blau característic. Així mateix, hi ha novetats en piscines. 

De l'exterior, la notícia ha sigut l'Acord de Windsor, a què han arribat el Regne Unit i la Unió Europea. Suavitza el protocol duaner d'Irlanda del Nord després del Brexit. Hi haurà un carril verd per a diverses mercaderies que no passaran controls duaners, però sí totes les que tinguen com a destinació final la Unió Europea. L'anomenat Acord de Windsor l'ha d'aprovar el Parlament. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el primer ministre britànic, Rishi Sunak, inicien una nova etapa en les relacions entre Brussel·les i Londres. 

En successos, Vilamarxant continua commocionat per la mort d'un xiquet d'onze mesos a mans suposadament de la mare. La dona s'ha llançat al buit des del terrat i està hospitalitzada amb politraumatisme, i el pronòstic és reservat. L'Ajuntament ha decretat dos dies de dol oficial en conéixer els fets i demà hi haurà una concentració a les portes del consistori. 

I a Macastre, un pitbull abandonat i sense microxip identificatiu ha provocat la mort d'una dona de 67 anys. La víctima havia acollit l'animal en adopció, després d'haver-lo trobat sol al carrer, uns dies abans de l'atac. 

El govern espanyol, l'empresariat i els sindicats s’han posat d’acord per primera vegada per a protegir la salut mental en l'entorn laboral. S’inclouran mesures de prevenció en l’estratègia de seguretat i salut en el treball. Un 10% de les baixes laborals estan causades per problemes de salut mental. De fet, de l'11% al 27% dels problemes de salut mental a Espanya es poden atribuir a l’entorn laboral. L’ansietat i la depressió són els més diagnosticats, encara que de vegades s’amaguen darrere d’altres símptomes. 

En l'àmbit polític estatal, Vox ha registrat una nova moció de censura contra Pedro Sánchez. Inclou la candidatura a la presidència de l'economista Ramón Tamames i ara per ara no hi ha data per al debat, tot i que no serà abans de mitjan març. És una moció per a la qual a Vox no li ixen els números, però amb què el partit d'ultradreta vol deixar de manifest el posicionament polític de cada formació. 

La població valenciana llig per davall de la mitjana. Així es desprén de l'últim baròmetre d'hàbits de lectura que hui ha fet públic el Ministeri de Cultura. Un 64,7% de valencianes i valencians llig llibres almenys una vegada al trimestre. Estem només una dècima per davall de la mitjana estatal, que és el 64,8%. Madrid, Catalunya, Navarra i el País Basc són les comunitats més lectores. 

stats