28.02.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de l'augment, per segon mes consecutiu, de l'IPC avançat de febrer. Puja dues dècimes, del 5,9% de gener al 6,1% de febrer, al conjunt de l'Estat. El motiu: l'encariment de l'energia i de l'alimentació les últimes setmanes, a pesar de la rebaixa de l'IVA. Preocupa especialment la inflació subjacent, la que no té en compte els productes més volàtils com l'energia i els aliments frescos. No deixa de créixer i arriba a 7,7%, un nivell rècord des que hi ha registres i que indica que el problema dels preus està enquistat.

A més de la inflació, l'euríbor també puja. Està en un nivell que no es veia des del 2008. Durant una dècada l'euríbor s'ha mantigut per davall de zero. Però a partir de la segona meitat del 2022 el Banc Central Europeu ha apujat els tipus d'interés per a controlar la inflació i ha causat un augment. Fins al punt que l'euríbor tanca el febrer superant el tres i mig per cent. Les conseqüències d'aquesta pujada es traslladen a l'augment de les hipoteques. I una altra conseqüència per a l'economia: el mercat immobiliari, un dels motors econòmics, ja nota que hi ha menys gent que compra. 

Hui és el dia de les malalties minoritàries. A la Comunitat Valenciana n’hi ha registrats més de 8.000 casos. Els avanços en investigació per a detectar amb rapidesa aquestes síndromes milloren, en la majoria dels casos, l'evolució física i mental dels pacients. Però pacients i famílies reclamen més celeritat en el diagnòstic, més inversió i més investigació per a poder detectar les malalties al més prompte possible.  

En tribunals, gir en el cas Taula. Els àudios que van donar origen a la investigació es van copiar d'un disc extern que es va destruir. Ho ha revelat, Mariano López, l'exsogre de Marcos Benavent, l'autonomenat 'ionqui dels diners'. Ha declarat que va extraure el material sense el permís del seu gendre i que el va entregar a l'ara consellera Rosa Pérez Garijo. Les defenses sempre han qüestionat l'origen de les gravacions i consideren que aquestes novetats avalen les seues tesis.  

A Castelló de la Plana el clúster de l'hidrogen verd a la Comunitat Valenciana ha fet els primers passos. L'objectiu d’HYVAL és convertir el territori en un referent en la producció i el subministrament d'hidrogen renovable a Espanya. El projecte es desenvoluparà a la refineria que la BP té al polígon del Serrallo de la capital de la Plana, on es produirà hidrogen verd i biocombustible a partir d'energies renovables com la solar o l'eòlica. 

stats