27.01.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat del creixement de l'economia espanyola durant el 2022. Ha sigut del 5,5%, el mateix que el 2021, després d'anotar-se en l'últim trimestre de l'any un repunt del 0,2%, el mateix percentatge que en el trimestre anterior. Això tot i la inflació, la incertesa per la guerra d'Ucraïna i la important escalada dels tipus d'interés per part del Banc Central Europeu. La xifra de creixement del PIB que ha avançat l'Institut Nacional d'Estadística, ha batut tots els pronòstics. El govern espanyol preveia un creixement del 4,4% i la resta d'organismes econòmics com l'FMI, l'OCDE o el Banc d'Espanya, que pronosticaven que se situaria entorn del 4,5%. 

El govern espanyol reuneix dimarts, a les 11:00 h, els agents socials: patronal i sindicats, per a pactar una pujada del salari mínim. El ventall està entre els 1.040 euros que defén l'empresariat i els 1.100 euros pels quals aposten les centrals sindicals. El Ministeri de Treball proposa 1.082 euros, el màxim de la forqueta plantejada pel comité de veus expertes. Una forqueta que està entre els 1.046 i els 1.082 euros. 

Els partits calfen motors a quatre mesos de les eleccions autonòmiques i municipals. Els temes de debat i conflicte comencen a definir-se: el cas Assut, que afecta PP i PSPV, i el transvasament Tajo-Segura. Però la precampanya també comptarà amb altres temes polèmics, com ara la Llei del ''només sí és sí''. 

Les tres comarques del Vinalopó mostren el seu rebuig a les plantes fotovoltaiques que s'estan tramitant. En diverses fases de tramitació hi ha presentats vora un centenar de projectes que ocuparien 6.200 hectàrees. Concretament a les pedanies d'Elx es vorien ocupades 500 hectàrees de terrenys productius i amb habitatges. Des dels moviments ecologistes, aposten per l'ocupació prèvia de totes les teulades i cobertes susceptibles d'allotjar plaques fotovoltaiques i creuen que no s'estan tenint en compte les afeccions a espais naturals i protegits que originen alguns dels projectes. Un impacte que arquitectes i tècnics en urbanisme fan extensiu al paisatge, que també cal protegir. 

Quarta jornada de vaga indefinida de lletrats de l'administració de justícia. A la Comunitat Valenciana s'estima que s'han suspés vora 3.000 juís però el més greu és el bloqueig del compte judicial, a través del qual es paguen i es fan les transferències a l'Estat o a la ciutadania. Reclamen una actualització salarial d'acord amb les seues funcions, que fa anys que està aparcada. El conflicte data del 2009, quan una reforma legislativa els va atribuir responsabilitats que abans corresponien a jutges i magistrats.

stats