26.09.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat del desenvolupament de la primera sessió del debat d'investidura del candidat popular Alberto Núñez Feijóo. Ha reconegut que no té els vots suficients per a ser president del govern espanyol. El candidat popular ho ha atribuït a la seua negativa a acceptar les exigències de l'independentisme. El discurs de Feijóo també ha tingut una part de propostes, però tant el principi com el final han sonat més a moció de censura contra Pedro Sánchez. De fet, Feijóo ha aprofitat bona part del seu temps per a criticar Sánchez. La rèplica a Feijóo no li l'ha donada ni el president del govern en funcions ni el portaveu socialista, sinó l'exalcalde de Valladolid, Óscar Puente. Una circumstància durament criticada des de les files populars, que aquest matí han entrat al Congrés acompanyant Feijóo, incloent els presidents autonòmics del PP, com Carlos Mazón. L'amnistia ha sigut un dels temes més repetits entre els diversos portaveus al llarg de tota la sessió. El debat es reprendrà demà a les 9 del matí amb la intervenció de Bildu, Partit Nacionalista Basc, Grup Mixt i, finalment, Partit Popular. Després es farà la votació a viva veu de cada diputada i diputat.  

En política autonòmica, discrepàncies entre PP i Vox per la proposta del partit d'extrema dreta demanant al Consell que reconega oficialment els títols de valencià de Lo Rat Penat, entitat que no segueix la normativa de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. El portaveu adjunt de Vox a les Corts, José María Llanos, en un primer moment ha sostingut que la proposició no de llei havia sigut consensuada amb el Partit Popular. Mentre que, des del PP, el seu síndic Miguel Barrachina, ha afirmat que, fins i tot, no ha arribat a llegir la proposta. Davant de la contundent negativa dels populars, Vox s'ha vist obligat a desdir-se i ha reconegut que el que hi ha és un compromís amb el Consell d'avançar amb els temes del valencià. Per la seua banda, l'oposició ha criticat el menyspreu al valencià i la radicalització del Partit Popular des que governa amb Vox. 

Preocupa l'augment dels delictes contra la llibertat sexual dels menors en què l'agressor també és menor. Durant l'obertura de l'any judicial, la fiscal superior de la Comunitat Valenciana, Teresa Gisbert, ha verbalitzat de nou la preocupació. Les denúncies per violència de gènere han crescut a la Comunitat Valenciana en un 17% en el primer trimestre d'enguany. Dels 142 delictes sexuals comesos, un terç els van cometre menors de catorze anys.

72 milions d'euros a l'any és el que dedica la Comunitat Valenciana a la cooperació internacional. Són 14 euros per persona i any, 6 més que la mitjana estatal, que és de 8 euros. Són dades de l'últim informe de la coordinadora estatal d'ONGD, que situa la valenciana al capdavant de totes les autonomies en aquestes inversions. Amb motiu de l'estudi, hem conegut alguns dels projectes d'una de les organitzacions valencianes, del Centre d'Estudis Rurals i d'Agricultura Internacional, una ONG que treballa en huit països, cinc a l'Àfrica i tres a l'Amèrica Llatina. I ho fan en col·laboració de les entitats locals, que són les que treballen sobre el terreny. 

Nou de cada deu fumadors s’enganxen abans de complir els díhuit anys i, moltes vegades, el cigarret electrònic és la porta d’entrada al tabac. L'OMS alerta que la salut dels adolescents està amenaçada per les noves formes de consum de nicotina i posa el focus en l’escola per a previndre l’addicció. 

Les rondalles d'Enric Valor es podran contar en anglés. Un treball en què ha participat, entre altres, la neta de l'escriptor, Maria Lluïsa Gea Valor, traductora i professora de la Universitat de València, i que suposa un pas de gegant per a la internacionalització de l'autor valencià. 

stats