26.06.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat que la XI legislatura ha fet els primers passos aquest matí amb la constitució de les Corts i de la mesa del parlament. Els 99 diputats i diputades provenen de quatre formacions polítiques, dos menys que en la legislatura que deixem arrere. En aquest nou cicle polític hi haurà més dones que homes asseguts a la cambra. Així mateix, hi ha més debutants que veterans. 

D’acord amb el pacte de govern entre el PP i Vox, la nova presidenta de les Corts, la ultracatòlica de Vox Llanos Massó, s'ha estrenat amb un discurs que no ha buscat la neutralitat que se li suposa al càrrec. La diputada per Castelló, amb postulats antiavortistes i negacionista de la violència de gènere, es converteix en la segona autoritat institucional de la Comunitat Valenciana, amb els vots dels populars i de Vox. La seua primera intervenció ha estat carregada d'atacs contra les polítiques de Pedro Sánchez i del Botànic. Massó tampoc no s'ha salvat dels primers atacs de l'oposició d'esquerres. 

Amb la designació de Massó com a presidenta, la mesa tindrà majoria conservadora. Els populars Alfredo Castelló i Víctor Soler ocuparan la vicepresidència primera i la secretaria primera, respectivament. L'exconsellera socialista Gabriela Bravo exercirà la vicepresidència segona, i la sorpresa de la jornada ha sigut la tria de Maria Josep Amigó, de Compromís, que ocuparà la secretaria segona. Els valencianistes obtenen finalment presència en la mesa de les Corts, gràcies que han rebut díhuit vots inesperats del PP.

Mentre passava tot això a l'interior de les Corts, prop de les portes s'han viscut moments de tensió entre la Policia Nacional i la gent concentrada, convocada per la Coordinadora Feminista de València, en senyal de protesta pel pacte PP-Vox. Els agents no els han deixat desplegar la pancarta de manera visible i han relegat les manifestants darrere d'unes jardineres, a pesar de tindre autoritzada la concentració per la delegació del govern estatal. 

L'onada de calor dispara un 11% el consum elèctric. Les altes temperatures s'han fet notar i han provocat nits equatorials en bona part del territori. Tot fa preveure que aquesta nit molts valencians i valencianes la tornaran a passar intentant dormir amb temperatures superiors a 26 graus. I amb els termòmetres en ebullició, des del mes passat un reial decret regula la seguretat i salut laboral del treball en l'exterior. Només en el cas que l'Aemet active l'avís taronja o roig per una onada de calor, o bé directament es pot prohibir treballar en determinades franjes horàries, o bé l'empresa està obligada a reduir o modificar la jornada laboral. I amb avís groc com el de hui, cal seguir recomanacions: indumentària lleugera, protecció solar i hidratació constant per a treballar davall d'un sol implacable. 

El Consell de Ministres aprovarà demà prorrogar l'eliminació de l'IVA del pa, la llet i els ous, vigent des de principis d'any, i continuar amb la reducció del 10 al 5 per cent en l'oli i la pasta. També es prorrogaran les ajudes de suport al transport públic: la gratuïtat dels abonaments de Renfe de Rodalies i Mitjana Distància i el finançament del 30% del descompte del transport públic urbà i interurbà en els governs autonòmics i municipals que el complementen fins al 50%. El que s'endarreix és la retirada de la mascareta en centres sanitaris, sociosanitaris i farmàcies. El ministre de Sanitat, José Miñones, ha explicat que no és simplement la part de les mascaretes, sinó que és tot un decret de crisi sanitària el que s'ha de derogar o modificar. 

L'empresa de nines Paola Reina, d'Onil, ha guanyat el Premi Nacional de Foment de la Creativitat en el Joguet. És un premi que atorga el Ministeri de Cultura, dotat amb 30.000 euros. L'empresa joguetera Muñecas Paola Reina aposta pels joguets inclusius, racialitzats i igualitaris. La col·lecció premiada presenta un grup de nines amigues que se senten empoderades en les professions respectives. 

El cap de la companyia de mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, ha parlat per primera vegada després de posar fi al motí del seu exèrcit. Afirma que no pretenia derrocar el lideratge de Rússia i que, si va parar l'avanç cap a Moscou, va ser per a evitar un bany de sang. El president rus, Vladímir Putin, ha comparegut a última hora d'aquesta vesprada en un discurs on ha agraït la mediació del president de Bielorússia, i el comportament del poble rus. A més, ha demanat als mercenaris de Wagner que trien o treballar per al Ministeri de Defensa, o tornar a Bielorússia.

Programes

Més

Entrevistes

Més
stats