26.04.2024 | Les notícies de la nit

65 min.
tp

En 'Les notícies de la nit', este divendres, hem parat atenció un dia més al període de reflexió de Pedro Sánchez. Un gir de guió que ha fet canviar l'agenda socialista: d'una banda, amb la presentació de les candidatures europees de hui, que s'ajorna a dimarts, l'endemà que el president del govern fa pública la seua decisió. D'una altra, el comité federal de demà, que ha transmutat en un gran acte de suport amb intervencions en obert, una pantalla de televisió instal·lada al carrer i una concentració de militants prevista a les portes de Ferraz. S'espera que a la seu socialista de Ferraz arriben més de cent autocars provinents de diversos punts d'Espanya. També de la Comunitat Valenciana. 

En tribunals i en el cas Erial, la gestora de les societats de Luxemburg atribuïdes a la trama, Beatriz García Paesa, ha negat conéixer la participació de l'expresident Zaplana. Ho ha explicat en una declaració per videoconferència. I hui, un dels que havia de declarar, però finalment no ho ha fet, és l'excomissari José Manuel Villarejo, que manté que l'origen del cas va ser un muntatge.

Centenars de persones han protestat hui a Requena demanant l'extinció definitiva de l'incendi a la planta de reciclatge de San Antonio. La Conselleria de Medi Ambient ha exigit a l'empresa propietària de la planta que netege els 135.000 metres cúbics de residus que deixarà l'incendi. 

61 persones van morir l'any passat en accidents laborals a la Comunitat Valenciana, 16 més que l'any 2022. Darrere d'estes morts hi ha factors evitables, però també la influència cada vegada més creixent de la crisi climàtica i l'augment de les temperatures. 

També els hem contat que el santuari de Sant Joan de Penyagolosa espera l'arribada dels dotze pelegrins de les Useres. Després de 35 quilòmetres de trajecte en silenci, d'ací a trobaran descans i aliments, com és tradició, declarada bé d’interés cultural immaterial, en la qual sols poden participar homes, veïns del poble, i majors de 21 anys, que demanen pau, salut i aigua, com en l'edat mitjana, on estan els orígens del pelegrinatge.

I de l'exterior, s'estenen per Europa les protestes en favor de Palestina i contra la guerra a Gaza. Van començar fa una setmana als Estats Units i s'han reproduït a París, Berlín, Milà i Oslo. Hi ha desenes de detencions i la resposta de la policia ha sigut prou diferent en les concentracions de protesta.

stats