25.11.2022 | Les notícies de la nit

40 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de com els carrers de les principals ciutats valencianes s'han omplit de gent per dir prou a la violència masclista hui, 25N, Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Enguany, fins hui, es comptabilitzen 38 feminicidis, 3 dels quals al País Valencià. 26 xiquets i xiquetes s'han quedat orfes. Des que hi ha registres, és a dir, des del 2003, 1.171 dones han sigut assassinades pel masclisme, 148 d'elles ací. A més, a través de la violència vicària, és a dir, quan el progenitor mata el fill o la filla per fer mal a la mare, en els últims nou anys set xiquets i xiquetes han sigut assassinats: l'últim, enguany a Sueca. Una dada positiva: des del 2004, quan va entrar en vigor la llei integral contra la violència de gènere, el nombre d’assassinats masclistes s’ha reduït un 33%. Una altra: els molts testimonis de dones supervivents de violència masclista que trauen força per a compartir les pròpies experiències. L'objectiu d'aquestes dones valentes és ajudar altres dones. 

Pel que fa a l'apartat judicial, set audiències provincials es desmarquen del criteri de la Fiscalia General de l'Estat en l'aplicació de la llei del 'només sí és sí' i acorden revisar les condemnes d'agressors sexuals. Una decisió que arriba enmig de la polèmica pels insults de Vox a la ministra d'Igualtat. Montero també ha rebut el suport de l'exvicepresidenta del govern, María Teresa Fernández de la Vega, que ha assenyalat que l'actitud de Vox no és nova. 

A Xàtiva s'ha sentit aquesta nit un crit unànime des del Consell de Dones, l'Advocacia i l'Ajuntament de Xàtiva, que reclamen jutjats de violència de gènere per a la comarca de la Costera, davant de l'anunci de la retirada de competències en violència de gènere per a la demarcació judicial de Xàtiva. La degana del Col·legi d'Advocats de València, Auxiliadora Borja, reclama el dret a la defensa com un dret fonamental per a les víctimes. 

El Congrés ha revisat els vídeos del salt a la tanca de Melilla en què van morir almenys 23 persones. Les interpretacions dels i de les portaveus dels diversos grups han sigut molt dispars, però han coincidit que contradiuen la versió del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

I del Black Friday es denuncien les ofertes "enganyoses" d'aquesta jornada. Adicae ha eixit hui al carrer en tretze ciutats espanyoles per a reivindicar un consum ètic i responsable davant del consumisme i les falses ofertes que, com assenyalen, també impliquen la banca.

Des de hui fins diumenge se celebra la majoria d'edat, 18a edició, de la Poefesta. Poesia actual, música i cinema celebren la festa dels versos amb les millors veus de l'Estat: Luis García Montero, Raimon, Aurora Luque i Maria del Mar Bonet són alguns dels artistes que formen part del programa d'alt voltatge poètic que es viurà aquests dies a Oliva.  

Aquestes i altres notícies, en el pòdcast.

stats