25.09.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

Compte arrere per al debat d'investidura demà a partir de les 12 del migdia. El discurs programàtic d'Alberto Núñez Feijóo no té límit de temps i després intervindran tots els grups parlamentaris a què el candidat popular pot respondre en conjunt o per separat. Quatre vots li falten per a aconseguir la majoria absoluta, però té l'oportunitat 48 hores després de la primera votació, que serà divendres. Una votació que faran de viva veu cada diputat i diputada. El vot trànsfuga està en l'aire després de la petició dels populars a socialistes i nacionalistes. Una crida que denuncien des del PSOE i el seu candidat Pedro Sánchez defén un país tolerant, obert i modern. 

Ajornat fins al 4 de març del pròxim any el juí contra els 28 ultres vinculats a l'extrema dreta processats per agressions durant la manifestació cívica del Nou d'Octubre de 2017. Les discrepàncies entre ells sobre les ordes d'allunyament han fet que se suspenga el juí. L'acusació particular exercida per Acció Cultural del País Valencià demanava condemnes de fins a onze anys, però sobre el juí planava l'ombra d'un acord a què només s'han acollit 26 dels 28 processats, que ha plantejat dubtes al tribunal, que busca una sentència única per a tots els acusats. Els advocats defensors s'oposen a l'orde d'allunyament de 300 metres de diferents punts de València. 

A Alacant els habitants de quinze vivendes esperen el permís per a poder tornar a les seues cases després de l'explosió que ahir va provocar la mort d'un home i en deixà ferit greu un altre. La deflagració va causar importants danys als habitatges del voltant del garatge on es va produir. Tot apunta que es tractava d'un laboratori clandestí. I també a Alacant hui s'ha entregat un home que ha confessat haver matat la seua companya de pis fa quasi un mes. En arribar-hi la Policia Nacional a la vivenda ha trobat el cos de la dona, de 67 anys, en bosses de plàstic. Les desavinences en la convivència podrien ser la causa de l'assassinat de la dona, que tenia llogada una habitació en el pis. 

Brussel·les dona un respir als fabricants d'automòbils i retarda en dos anys el termini previst per a 2025 per a fabricar cotxes molt menys contaminants. Això sí, incorpora ara nous límits com les emissions de frens i pneumàtics. La presidència espanyola del Consell Europeu ha impulsat l'acord, que encara ha de ratificar el Parlament Europeu. La nova normativa prorroga l'aplicació del 2025 fins al 2027 per a cotxes i furgonetes, i el 2029, per a camions i autobusos. Brussel·les rectifica de la mà de la presidència espanyola; era una exigència del sector de l'automoció per a mantindre la competitivitat en un escenari global. El que està clar és que es manté a Europa el 2035 com a data límit per a vendre vehicles de motor de combustió. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast.

stats