25.04.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' de hui hem informat sobre les altes temperatures, anormalment elevades per a aquesta època de l'any, a la Comunitat Valenciana. De fet, Xàtiva i Carcaixent han registrat hui la temperatura més alta del continent europeu. 36,2 graus han marcat els termòmetres en una situació inusual i en nombrosos municipis de la Comunitat Valenciana han superat els 35. Són els casos d'Alzira, Sumacàrcer, Cotes i l'Alcúdia.  

A les temperatures elevades s'ha d'afegir la falta de pluja, que ja amenaça la pastura dels ramats. D'ací a poc més de dues setmanes s'iniciarà la transhumància des de comarques com el Baix Maestrat fins a les muntanyes de Terol. Però enguany els pastors notaran la manca d'aigua si no plou. Aquesta forta calor també ha alertat la comunitat educativa, que demana mesures i protocols per als centres escolars. 

Pugen els preus, però no el salari real. La inflació disparada ha fet pujar el cost de la vida, mentre que els salaris reals han caigut més d'un 5%. Aquesta descompensació ha fet que Espanya siga un dels deu països de l'OCDE on els treballadors van perdre més poder adquisitiu l'any passat. Al carrer, la ciutadania nota l'empobriment de la butxaca.

25 d'Abril, dia de commemoració i també de reivindicació. Amb les Corts ja dissoltes per la proximitat electoral, hui tots els grups polítics, llevat de Vox, han tornat a reclamar les clàssiques assignatures pendents: el dret civil valencià i un finançament just. 

Les autoritats sanitàries i l'Associació Espanyola contra el Càncer alerten de la falsa percepció del tabac electrònic. 130 mil joves de 14 a 18 anys vapegen. És a dir, fan servir cigarrets electrònics. El consum d'aquests cigarrets ha superat el del tabac. No hi ha la mateixa percepció entre la joventut, perquè també contenen elements tòxics i cancerígens. 

La ciutat alemanya de Halle restaura un mural de Josep Renau. Amb més d'11.000 taulells i 36 metres d'alçària, és una de les obres que va deixar com a herència per a la ciutadania l'artista valencià a l'antiga República Democràtica d'Alemanya, on va morir el 1982. L'equip restaurador ja va rehabilitar un altre mural de Renau a la ciutat alemanya d'Erfurt. 

stats