24.06.2024 | Les notícies de la nit

50 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem anat en directe a Alacant, per tal de viure el compte arrere per a la disparada de la monumental palmera des de la muntanya del Benacantil, que donarà el tir d'eixida al ritual del foc en este dia de Sant Joan. Els 180 monuments cremaran de manera ordenada i escalada. Abans, la ciutat s'ha convertit en un anar i vindre de turistes que busquen vore per última vegada les Fogueres i disfrutar de la ciutat. 

A Gata de Gorgos, presó provisional, comunicada i sense fiança per a un dels detinguts per l'agressió mortal d'un home. Es tractaria del presumpte autor material del crim. Als altres dos detinguts els han posat en llibertat, un d'ells amb mesures cautelars, com la retirada de passaport i compareixença periòdica al jutjat. Els tres han quedat investigats en una causa oberta per un delicte d'homicidi, sense que hi puga canviar la qualificació més avant. Els fets van passar dissabte al voltant de les 4.30 de la vesprada, quan tot indica que la víctima va ser atacada amb un bat de beisbol i va rebre colps a la cara, al coll i al tronc que van ser mortals, com relata el tio de la víctima, molt conegut a la localitat de la Marina Alta. L'Ajuntament va decretar tres dies de dol, que acaben hui. A més, va suspendre tots els actes públics i festius. 

A Cantàbria, esta vesprada han trobat il·lesos els dos espeleòlegs desapareguts en una cova. Els han localitzat a l'interior del complex de cavitats a les quals van accedir dissabte i d'on eixiran per ells mateixos. 

També els hem contat que el Consell Valencià de Cultura es mostra crític amb la llei de concòrdia, la llei de llibertat educativa i la llei d'À Punt. Respecte a la llei de concòrdia, la institució ha afirmat que negar la realitat històrica no és concòrdia, sinó manipulació. Sobre la futura llei educativa, el Consell Valencià de Cultura planteja una reducció de l'ensenyament del valencià. En l'informe de la futura llei d'À Punt, s'assegura que la llei té falta de concreció i consens i que no preveu que el valencià haja de ser la llengua vehicular de la ràdio i la televisió públiques. Els continguts s'han de votar demà dimarts, en un ple que es preveu tens, tibant i aspre. Els informes del Consell Valencià de Cultura són valoratius i no preceptius.

En l'apartat internacional, Israel assegura que la fase més intensa de l'ofensiva sobre Gaza està a punt d'acabar. I tot, després que quasi 38 mil palestins han mort i que hi ha 21.000 xiquetes desapareguts, amb el 70% dels edificis de Gaza destruïts. Les organitzacions no governamentals denuncien que s'està utilitzant la fam com a arma de guerra i que 200.000 menors ja pateixen fam severa.

stats