24.05.2023 | Les notícies de la nit

60 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat dels beneficis de les pluges caigudes aquests últims dies. Han carregat amb 11 hectòmetres cúbics d'aigua els embassaments més al sud de les conques del Xúquer i el Segura. I al camp, les associacions de llauradors a la Comunitat Valenciana estan d'acord, si no cau pedra i si no s'allarga en el temps, aquesta pluja serà positiva en general per a tots els cultius. De moment, només la cirera de la zona de Villena i de la muntanya alacantina han eixit perjudicades amb la pluja.

"Construir sobre les nostres arrels" és lema d'enguany en el Dia Europeu dels Parcs Naturals, una invitació a la reflexió sobre el patrimoni natural que ens envolta i sobre la nostra pròpia responsabilitat de mantindre'l i protegir-lo per a les generacions futures. A la Comunitat Valenciana hi ha 22 parcs naturals, de nord a sud del territori. El més antic és l'Albufera de València, declarat l'any 1986, i el pròxim serà el de la serra Escalona-Devesa de Campoamor, ja que la Generalitat va iniciar fa una setmana els tràmits per a la declaració de parc natural d'aquest espai als termes municipals d'Oriola, el Pilar de la Foradada i Sant Miquel de les Salines. Tenim rius, aiguamolls, serres interiors, salines, serres litorals i, fins i tot, illes. Més de 2.000.000 de persones visiten anualment els parcs naturals de la Comunitat Valenciana.

Una connexió entre el cervell i un l'ordinador amb intel·ligència artificial permet un home tetraplègic tornar a caminar. Aquest avanç científic s'ha presentat hui a Suïssa i ha permés recuperar la mobilitat a un home que fa dotze anys que la va perdre a causa d'un accident de bicicleta. Porta dos implants, un a la medul·la espinal i un altre que arreplega els estímuls del cervell i els tradueix en dades digitals.

La policia investiga un nou presumpte intent de frau electoral, aquesta vegada a Mojácar, a Almeria. Dos dels 7 detinguts figuren en la llista municipal del PSOE i el partit ja ha anunciat que els aparta. Mentrestant, a Melilla, el president de la ciutat autònoma ha destituït el conseller de Coalició Per Melilla que ahir va ser detingut en l'operació per la presumpta compra massiva de vots per correu. Un cas que també esguita al PP, que ho nega tot.

I el veïnat de la platja d'Almassora, a la Plana Alta, denuncia que la refineria de la BP que tenen al costat de casa, continua deixant anar una forta pudor de gas. La companyia va patir una fuita la setmana passada a causa del trencament d'una canonada d'hidrocarburs. Segons ha confirmat l'empresa a À Punt, la fuita està reparada des del cap de setmana. El veïnat ho ha denunciat al jutjat i ha presentat un escrit davant del Defensor del Poble.

Les explotacions ovines de les comarques del nord es troben en ple període de l'esquilada del ramat. Aquesta primavera, per tercer any consecutiu, s'han contractat colles procedents de l'Uruguai. A Espanya no hi ha gent jove que vulga continuar amb este ofici. Els uruguaians en uns tres mesos esquilaran més de 60.000 ovelles entre les províncies de Castelló i Saragossa.

stats