24.04.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' de hui hem informat de l'exhumació de les restes de José Antonio Primo de Rivera, el fundador de la Falange. Han eixit de la basílica de Cuelgamuros, batejat pel franquisme com a Valle de los Caídos, per a traslladar-les al cementeri de San Isidro, a Madrid. L'exhumació compleix la llei de memòria democràtica, igual com es va fer amb el dictador Franco, ara fa tres anys i mig.

Aquesta vegada ha sigut de manera més discreta, des de les 5 i mitja de la matinada, i a porta tancada. Però això no ha evitat els aldarulls a les portes del cementeri de San Isidro. Unes dues-centes persones han entonat càntics i proclames feixistes, han passat el cordó policial i han intentat accedir al cementeri. Hi ha hagut tres detinguts. 

Aquesta exhumació ha tornat a traure a la llum una vella història que ha marcat generacions d’alacantins i alacantines. És la del Negre Lloma, un mariner que va morir poc abans d'afusellar a Alacant José Antonio Primo de Rivera. Un seguit de casualitats va alimentar la llegenda que el cos que van traslladar des del cementeri d'Alacant fins a Cuelgamuros no era el del fundador de la Falange.

També els hem parlat de la falta de metgesses i metges, que denuncien els sindicats de la sanitat. En alguns departaments de salut hi ha especialitats mèdiques marcades com de difícil cobertura, com als departaments i hospitals de Vinaròs, de la Plana, Arnau de Vilanova i Doctor Peset (tots dos a València), de Gandia, d'Alcoi, d'Elda, d'Elx i d'Oriola. Falten professionals en algunes especialitats, però n'hi ha quatre on és més patent: la medicina familiar, la pediatria, la radiologia i la cardiologia. Per exemple, als hospitals de Gandia i Vinaròs falten cardiòlegs i al de Llíria, pediatres.

Aquesta mitjanit acaba el termini per a presentar candidatura per a les eleccions autonòmiques i municipals. Les grans formacions presenten llista pràcticament en els 542 municipis valencians. D'altres no arribaran tan lluny, com ara Ciutadans, que ha sigut l'últim partit que s'ha presentat davant de les juntes electorals. Ciutadans creu que ja han vençut els pronòstics més pessimistes per haver presentat llista en més de 80 ajuntaments, encara que no arriba ni a la meitat dels 174 de fa quatre anys. Unides Podem - Esquerra Unida també ha deixat per a l'últim dia la inscripció de llistes d'Alacant, on finalment ha caigut del número 1 a les Corts la directora de l'Institut de la Joventut, María Teresa Pérez.

Les llistes es publicaran dimecres en el 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana' i en els butlletins oficials provincials. Després de les al·legacions, quedaran proclamades l'1 de maig. El PP ha avançat que es presenta en tots els municipis valencians: 542 en total. El PSPV parla de rècord pels 266 ajuntaments de la província de València on concorrerà. I Compromís assegura que estarà present en el 90 per cent del territori. 

I Alcoi tanca hui les festes dels Moros i Cristians. El Dia de l'Alardo culmina amb la victòria cristiana i l'aparició del Sant Jordiet al Castell. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast. 

stats