24.02.2023 | Les notícies de la nit

27 min.
tp

En ‘Les notícies de la nit' hem informat de l'aniversari de la invasió russa a Ucraïna. Un any en què ha canviat la vida, sobretot dels ucraïnesos i les ucraïneses, els que han hagut de fugir i els que continuen al país, i també a casa nostra. Ens ha afectat l'economia i ha remogut el context internacional amb una guerra a les portes de la Unió Europea, que té molt de guerra global. Ens hem acostat a totes aquestes repercussions i a la realitat de les persones que han buscat acolliment a la Comunitat Valenciana i han deixat enrere el seu país i, en moltes ocasions, les seues famílies.

Més de huit milions de persones han deixat Ucraïna i més 45.000 d'elles han buscat refugi a casa nostra. La Comunitat Valenciana és la que més refugiades i refugiats acull. D’ells, 13.000 són menors que, com Maria, han deixat son pare a Ucraïna. La comunitat ucraïnesa i algunes entitats com Amnistia Internacional han organitzat al llarg del dia de hui concentracions per la pau en molts municipis de la Comunitat Valenciana. Hem anat també a aquestes concentracions com la que s'han celebrat a Alacant, que ha sigut una de les més multitudinàries, i a València. 

En el capítol de successos, els hem informat que han detingut dos homes armats a l'Hospital La Fe de València. Són dos germans que volien atacar el personal mèdic, al qual acusaven de la mort de son pare. L’any 2021 es van presentar més de 600 denúncies per agressions a metges a tot l’Estat. L'Hospital la Fe de València ha sigut l'escenari de l'últim episodi violent. Més de la meitat de les agressions es donen en atenció primària. També són punts conflictius els serveis d'urgències dels hospitals i el SAMU.

El govern de Cambodja ha confirmat la mort d'una xiqueta d'onze anys per grip aviària. És la primera mort per aquest virus des que la malaltia s'ha expandit en els últims mesos per tot el món. Veus expertes asseguren que no hi ha motius per a alarmar-se, ja que no hi ha casos de transmissió entre humans. Ildelfonso Hernández és catedràtic de Salut Pública a la Universitat Miguel Hernández.

En cultura, el món faller s'ha donat cita aquesta nit en la gran gala fallera del 2023. L'acte ha reunit els màxims representants de la festa de València i és un avanç del cap de setmana faller, que té el punt neuràlgic en la Crida de diumenge. Hi hem anat en directe. Aquestes i altres notícies, en el pòdcast de hui. 

stats