23.11.2022 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de la primera cimera bilateral entre Romania i Espanya. Han celebrat els primers 140 anys de relacions diplomàtiques entre els dos estats i han firmat fins a set acords de cooperació bilateral. Un dels principals resultats d'esta trobada ha sigut la creació d'un grup de treball perquè estudie les opcions per a la concessió de la nacionalitat espanyola als 1,1 milió de romanesos que resideixen a Espanya, dels quals 140.000 viuen a la Comunitat Valenciana, segons la Secretaria d'Estat de Migracions. Concretament n'hi ha 61.000 a la província de València; 47.000 a la de Castelló i 32.000 més a la d'Alacant. 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aprofitat la visita a Castelló de la Plana per a reunir-se amb la patronal taulellera. Les demandes del sector inclouen rebaixes en el preu de l'energia per a competir amb altres països com Itàlia o Alemanya. Sánchez, en la roda de premsa amb el primer ministre de Romania, Nicolae Ciuca, ha assenyalat que és conscient de les dificultats del sector i de les incerteses que això suposa per a empresariat, plantilles i famílies. I ha anunciat que s'aprovaran noves mesures per a donar suport a la indústria taulellera, tot i que no les ha especificades. La patronal taulellera, Ascer, ha valorat positivament la predisposició de Sánchez, però s'han mostrat preocupats pels terminis i el retard en l'obtenció d'aquestes ajudes, així com de la seua articulació. 

El síndic de greuges demana un protocol per als menors en situació de risc que unifique criteris. La disparitat de solucions que plantegen els diferents ajuntaments ha portat el síndic de greuges a fer esta petició. Fins ara la llei de drets i garanties de la infància i l'adolescència establix que s'elabore un manual, però encara no s'ha posat en marxa. 

Les associacions de consumidors i fins i tot la clientela alerten que les rebaixes del Black Friday no són reals. Segons l’OCU aquesta circumstància es dona en el 99% de les rebaixes anunciades per a aquest dia. Una dada que afecta sobretot, i segons un estudi que ha fet entre diferents comerços en línia, electrodomèstics i tecnologia. 

Les energies fotovoltaiques viuen un boom. Amb la pujada del preu de la llum empreses i particulars s'afanyen a instal·lar-se plaques solars per a produir energia fotovoltaica. Des de l'Associació d'Empreses d'Energies Renovables, Marcos J. Lacruz assenyala que si es complixen els objectius marcats pel govern espanyol, la factura energètica pot baixar fins a la meitat del que paguen els alemanys. 

En el centenari del naixement de l'intel·lectual de Sueca, Joan Fuster, se l'ha homenatjat en el Teatre Principal de València amb 'Cent de Fuster'. Un homenatge a un home polièdric i complex que, segons el seu guionista, Emili Chaqués, ens mostra la seua personalitat farcida de sarcasme, ironia i humor.

stats