23.06.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' de hui hem informat sobre els preparatius per a la Nit de Sant Joan, la nit més màgica de l'any. Fogueres i sopars de pa i porta ocupen les platges i pobles d'interior de nord a sud del territori, amerats de rituals per a complir bons desitjos. Més de 3.500 agents treballaran per a garantir la seguretat, en un operatiu que se centrarà a evitar delictes i en la tolerància zero amb la violència de gènere i el consum d'alcohol i estupefaents. 

A Alacant, la ciutadania viu de ple les Fogueres 2023. Els carrers de la ciutat es preparen per a gaudir de la recta final de les festes, que, coincidint amb el cap de setmana, deixarà més de dos milions de visitants, xifres de rècord. Tot, en una jornada que ha deixat màximes de 35 graus en punts de la Ribera Alta, la Costera i la Vall d'Albaida. Temperatures més pròpies de darreries de juliol i primeries d'agost que no del començament de l'estiu, com ara. I atenció, que el pitjor està per vindre. Des de diumenge s'esperen temperatures extremes. Diumenge podrien superar els 40 graus en aquestes comarques. De fet, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha establit el nivell roig, el més alt, en alguns pobles de les comarques centrals de la Ribera Alta i de la Costera. 

En l'àmbit polític, les Corts ultimen els preparatius per a la sessió constitutiva de dilluns sense saber encara qui dirigirà la institució durant l'onzena legislatura. El pacte del PP amb Vox inclou el repartiment de càrrecs, però la formació d'ultradreta manté un hermetisme total sobre el nom del o la presidenta. I això condiciona les designacions que corresponen al PP i el PSPV. En plena polèmica sobre els vetos de Vox a la simbologia LGTBI, les Corts, un any més, han penjat a la façana del Palau dels Borja la bandera que commemora el Dia de l'Orgull. Una de les últimes decisions de l'actual president, Enric Morera, que ha estat al capdavant de la institució aquests huit anys. 

Una de les notícies de la vesprada ens arriba de l'àmbit sanitari. La mascareta deixarà de ser obligatòria en espais sanitaris i farmàcies. Així ho ha acordat el Consell interterritorial de Salut aquesta vesprada. La mesura, però, no fa referència als centres de majors, un sector que fa mesos que demana la retirada de la mascareta. La notícia arriba després de tres anys de ser obligatòria i un mes més tard de decretar l'OMS el final de l'emergència internacional. Previsiblement, aquest final quasi definitiu de la mascareta s'aprovarà en el Consell de Ministres la setmana que ve, moment en què coneixerem la lletra menuda de la mesura. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast. 

stats