23.05.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de la tornada de les pluges a la Comunitat Valenciana. L'aigua ha tornat a regar moltes comarques valencianes. Les precipitacions que han caigut fins ara per la DANA permetran estalviar dos regs en les explotacions agrícoles del sud de la Comunitat Valenciana. Perquè, a excepció d'alguns moments, aquesta pluja ha caigut de manera regular i contínua i permetrà garantir els abastiments d'estiu i inclús en l'agricultura.

Ontinyent és, fins ara, el municipi on més ha plogut. Segons l'Agència Estatal de Meteorologia, en les últimes 24 hores 159 litres per metre quadrat. Segons Aemet, a la ciutat de la Vall d'Albaida aquest mes de maig s'ha acumulat més aigua que en els set mesos anteriors: 205,2 l/m2, dels quals 159 en les últimes 24 hores, com els hem dit. El dèficit acumulat a Ontinyent en l'any hidrològic, des de l'1 d'octubre, era del 54%, amb les pluges d'aquests dies s'ha vist reduït al 15%. De fet, hi seguix havent dèficit, però aquesta aigua l'ha reduït notablement a la província d'Alacant i al sud de la província de València. De fet, al Comtat destaquen els acumulats en les últimes 24 hores segons Aemet de Beniarrés, amb 153,4 l/m2, Agres 135,2 o Muro d'Alcoi, amb 119,4 litres. També han superat els cent litres Beneixama, Vallada i Fontanars dels Alforins.

En llibertat els tres detinguts per la Policia Nacional pels insults racistes al jugador del Reial Madrid diumenge passat a Mestalla. Als tres joves, d'entre 18 i 21 anys, se'ls imputa un presumpte delicte d'odi. La investigació, amb la col·laboració del València CF, continua oberta per tal d'identificar més possibles autors. Les persones acusades podrien enfrontar-se a condemnes que van des d'una multa fins a 4 anys de presó

Almenys 10 persones detingudes pel presumpte frau del vot per correu a les eleccions a Melilla. Un dels detinguts és el número tres de Coalició per Melilla, i actual conseller del govern de la ciutat autònoma. La xarxa de partits territorials, liderada per Més País, ha apartat al partit Coalició per Melilla del pacte del Túria. Fa una setmana es va detectar que el 21% del cens electoral havia sol·licitat votar per correu, més del doble que en les anteriors eleccions i 7 voltes més que a la resta d'Espanya.

I mentrestant, a cinc dies de les eleccions, la delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana ja ha distribuït més de 66 milions de paperetes repartides pels vora 2.200 col·legis habilitats a tota la Comunitat Valenciana. 3,7 milions de valencianes i valencians podran votar diumenge que ve. Un ampli dispositiu de Policia Nacional, Guàrdia Civil i policies locals vigilarà perquè la jornada transcórrega amb total normalitat.

I en cultura, el centre de salut Rafalafena de Castelló de la Plana ha posat en marxa un projecte pioner a la Comunitat Valenciana sobre Biblioteràpia en atenció primària. Les metgesses recepten la lectura de llibres com novel·les o assajos per a millorar el benestar físic i emocional dels seus pacients. En aquest projecte col·labora la biblioteca pública de Rafalafena en l'adquisició i préstec dels llibres recomanats.

Aquest projecte està basat en el concepte curatiu de la lectura i comença en la consulta d'atenció primària on la metgessa recomana llibres per a millorar la salut dels pacients en temes freqüents com són la soledat, l'ansietat, l'envelliment o el dol, entre d'altres. En el projecte també col·labora la biblioteca pública del barri amb els primers 91 llibres recomanats. Aquestes i altres notícies, al nostre pòdcast.

stats