23.03.2023 | Les notícies de la nit

68 min.
tp

En les 'Notícies de la nit' de hui hem estat centrats en l'incendi que s'ha declarat aquest migdia a Vilanova de Viver, a l'Alt Millars, el primer gran incendi de la temporada. El balanç provisional és d'un miler d'hectàrees cremades i unes 800 persones desallotjades en huit nuclis de població: Montanejos, la Font de la Reina, Els Calpes, Els Cants, La Monzona i la Pobla d'Arenós, tot això a l'Alt Millars, i Olba, a Terol. La Generalitat ha habilitat amb Creu Roja un alberg a Sogorb perquè els desallotjats que no tinguen un altre lloc on anar hi puguen passar almenys aquesta nit.

Al llarg de l'informatiu hem parlat amb María Amparo Pérez, l'alcaldessa de Vilanova de Viver i amb Juan Cabezas, tinent alcalde de la Font de la Reina. També amb l'enginyer forestal Ferran Dalmau, qui ens ha explicat les claus d'aquest incendi, que presenta una gran virulència, i les previsions poc optimistes que té de cara a l'estiu. També hem anat en directe al centre de comandament avançat de Barraques i amb les nostres companyes i companys desplaçades a Sant Agustí i Olba (Terol) i a Sogorb (Alt Palància). 

Una altra de les notícies del dia és l'augment de to en el xoc institucional pel cabal del transvasament del Tajo al Segura. Hui el govern de Castella-la Manxa ha anunciat la presentació d'un recurs per a defensar el nou pla de conca, un dia després que la Generalitat haja interposat un recurs en sentit contrari, recurs que també ha presentat el govern de Múrcia, qui considera que el que ha presentat el Consell és insuficient. 

La conselleria d'Habitatge ha obert el termini per a ajudar els joves a la compra d'una casa pròpia, un programa que prioritzarà l'adquisició d'immobles en pobles xicotets o en risc de despoblament. 

En successos, la Policia Nacional ha detingut un home de 37 anys per haver mort la mare de 68 anys al barri de Sant Marcel·lí de València. Els agents han intervingut de matinada, després d'una alerta a l'112 . La víctima convivia a l'habitatge amb el presumpte parricida, un altre fill i la parella d'aquest.

De l'exterior, els aldarulls i les detencions s’han multiplicat hui en la novena vaga general a França en dos mesos, per la reforma de les pensions. Segons els sindicats, ha sigut la més multitudinària des del començament de les mobilitzacions amb més de tres milions de persones. Hui s'han produït desenes de detencions. 

stats