23.02.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En les 'Notícies de la nit' hem informat sobre l'atenció en salut mental de la joventut a la Comunitat Valenciana. Cinquanta dies d'espera per a una primera visita en un especialista és el que hi ha a la Comunitat Valenciana. En alguns casos, xiquets i adolescents no aconsegueixen cita abans de sis mesos. Aquestes dades revelen el greu problema que ha eixit a la llum arran del cas de l'institut de Mislata, amb quinze protocols antisuïcidi en marxa. La consellera d'Educació, Raquel Tamarit, ha reconegut que alguna cosa ha fallat en aquest cas, però adverteix que la salut mental de l'alumnat s'ha de tractar des de diversos àmbits, no únicament en l'educatiu. Els pacients alerten que el sistema no està funcionant. Per a molts, patir una malaltia mental continua sent un estigma. El telèfon 024, d'atenció a la conducta suïcida, ha rebut més de 93.000 telefonades en menys d'un any, el temps que està en marxa. I el 30% de les telefonades han sigut de persones menors de trenta anys. 

Els promotors de Magda, la megaplanta fotovoltaica contra la qual s'han posicionat institucions i veïnat de la Plana Alta i el Baix Maestrat, han anunciat que el projecte ocuparà un 40% menys de superfície. És una xifra que no quadra amb altres dades de la mateixa empresa, cosa que ha alimentat el recel dels qui s'hi oposen: la plataforma Nostra Terra. Si els canvis anunciats es mantenen, l'empresa hauria de comunicar-los al Ministeri de Transició Ecològica, que, de moment, treballa amb les previsions que hi ha arreplegades en el projecte inicial.

I de l'exterior, el focus, de nou posat a Ucraïna. Hui el president espanyol, Pedro Sánchez, ha visitat Kíiv, la vespra del primer aniversari de la invasió russa. Sánchez li ha comunicat personalment al president Volodímir Zelenski que Espanya enviarà quatre tancs més. En total seran deu els tancs Leopard que enviarà el govern espanyol, que s'ha compromés a formar el personal militar ucraïnés en el pilotatge. Per la seua part, el president rus, Vladímir Putin, ha anunciat el desplegament de nous míssils amb capacitat nuclear, després de suspendre la participació de Rússia en el tractat de desarmament. 

El sector apícola alerta de la seua desaparició. Un centenar de camions d'apicultors de diversos punts del territori han entrat aquest matí a la ciutat de València per tal de demanar solucions per al sector apícola. Totes les organitzacions del sector s'han sumat a la camionada. També han protestat davant de les Corts. Acusen l'administració de passivitat, de no fer res per evitar que la mel de fora, molt més barata, inunde els supermercats amb tàctiques comercials dubtoses i arracone el producte valencià.

I en cultura, Castelló de la Plana ret homenatge a l'escriptora castellonenca Concha Alós, desconeguda per al gran públic i oblidada per la crítica literària de l'època. Des del realisme social va retratar el franquisme i el paper de la dona en aquella societat patriarcal. I la seua ciutat natal va ser quasi sempre l'escenari principal. Aquestes i altres notícies, en el pòdcast de hui. 

stats