23.01.2023 | Les notícies de la nit

30 min.
tp

En 'Les Notícies de la Nit' hem informat de les declaracions judicials de hui dels casos Taula i Gürtel en una jornada en què política i tribunals s'han creuat de nou. D'una banda, a la Ciutat de la Justícia de València ha començat l'anomenat cas dels zombis. Esta peça del cas Taula jutja la presumpta contractació, durant els governs del Partit Popular, de persones que mai acudien a treballar, tot i que sí que cobraven d'Imelsa, l'empresa de la Diputació de València i de l'empresa de la Generalitat, Ciegsa. Entre les 26 persones acusades, l'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus i l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, l'autodenominat 'ionqui dels diners'. Els acusen de malversació, prevaricació, falsedat i organització criminal i les penes demanades arriben als 12 anys de presó. 

Com a acusat figura també Rafael Rubio, exsubdelegat del govern socialista, qui no ha volgut declarar res a la premsa en eixir del jutjat. Rubio també està investigat en el cas Assut, que jutja el suposat finançament irregular de partits que esguita el PP i el PSPV. I justament sobre esta causa el Partit Popular ha demanat de nou explicacions al president de la Generalitat, Ximo Puig. Ho ha fet després que 'El Mundo' publicara que la Guàrdia Civil ha intervingut anotacions en l'agenda de l'extresorer del PSOE valencià, José Maria Catalunya. Unes anotacions en què figuren referències com Ximo o X. Puig.  

L'altra cita judicial del dia ha sigut a Madrid, a l'Audiència Nacional, on hui havia de començar el judici contra Francisco Camps i 25 persones més, per una peça separada del cas Gürtel. Camps ha tornat a negar totes les acusacions que recauen sobre ell i ha assegurat ser víctima d'una persecució. El tribunal ha decidit ajornar aquest juí una setmana perquè alguns advocats han al·legat dificultats per a accedir a una part del sumari.

També hem de lamentar hui que s'han confirmats dos nous crims masclistes. L'últim, el que s'ha comés esta matinada a Valladolid, quan el presumpte assassí ha avisat el cunyat que havia matat la parella i la filla d'aquesta, de només huit anys. L'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial s'ha reunit esta vesprada de manera urgent per a analitzar l'increment d'assassinats masclistes. El comité de crisi del Ministeri d'Igualtat es reunirà divendres que ve. Damunt de la taula podria estar la proposta de comunicar a les dones els antecedents de violència masclista de les parelles, com és el cas de Valladolid. 

I en economia, visita del govern valencià a la primera gigafactoria europea, a Salzgitter, Alemanya. El cap del Consell Ximo Puig ha visitat esta planta de Volkswagen per a traslladar el model d'actuació a la planta de Sagunt. El president de la Generalitat ha anunciat la compra per 2,3 milions d'euros d'una parcel·la de 16 mil metres quadrats a Parc Sagunt I per a la construcció d'un centre professional per a nodrir laboralment la planta valenciana. 

En l'apartat cultural: 'Sorolla ha mort, visca Sorolla!', és el nom de la nova exposició del pintor valencià a Madrid. La mostra pren el nom dels titulars de premsa que anunciaren la mort de Joaquim Sorolla fa ara 100 anys. S'hi analitzen els tres últims anys de vida, l'etapa més desconeguda i l'impacte que va provocar la desaparició, segons constata Blanca de la Válgoma, comissària de l'exposició. Aquestes i altres notícies al nostre pòdcast. 

stats