22.12.2022 | Les notícies de la nit

60 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' de hui hem reviscut les emocions de les persones afortunades amb els premis del sorteig de Nadal, la loteria que inaugura de manera oficial els dies de Nadal. A la Comunitat Valenciana han arribat 59,2 milions en una vintena de municipis. En l'informatiu hem escoltat els seus testimonis d'emoció i com afronten este premi en municipis com Vinaròs i Benicarló, on una dona ha acostat el premi i ha repartit dècims en un bar. Així i tot, esta portadora de la sort no se n'ha quedat cap. Ara, alguns dels afortunats i afortunades juntaran diners per a agrair-li-ho. 

També, huit milions en dues sèries de la Grossa han caigut a Castelló de la Plana i Torrevella, mentre que el segon quart ha anat a Alacant, amb 17,2 milions més. I justament allí, a Alacant el club de futbol base més antic de la ciutat, el Betis Florida, ha repartit 15 milions d'euros. Han sigut els mateixos xiquets del club els que han repartit la sort. La majoria d'afortunats i afortunades es mantindran en l'anonimat. Qui hui ha mostrat la joia de repartir un premi, qualsevol dels importants, són els administradors i les administradores de loteria.

En l'apartat polític, les Corts han aprovat els que són els octaus pressupostos del Botànic, que suavitzen les tensions de les darreres setmanes entre els socis: PSPV, Compromís i Unides Podem. Els pressupostos han eixit amb els vots dels partits de l'esquerra, mentre que per la dreta les crítiques han sigut evidents. El cas Assut, que esguita amb sospites de presumpte finançament irregular el PSPV, també ha arribat a les Corts i ha centrat l'actualitat política valenciana. L'oposició demana una comissió d'investigació. Els socialistes es mostren oberts, però quan es conega el sumari complet de la investigació judicial del cas. 

A Madrid, el Congrés ha aprovat la llei trans, amb el text d'Unides Podem. Els menors podran canviar de gènere sense un informe mèdic. Això sí, dels 12 als 14 anys necessitaran autorització judicial i a partir dels 16 ho podran fer només amb el permís dels pares. Un dels punts que més divisió ha generat en els partits del govern espanyol. Tant és així que l'exministra i presidenta de la comissió d'igualtat, Carmen Calvo, ha trencat la disciplina de vot i s'ha abstingut.

I al Senat, s'ha aprovat finalment la tramitació de la reforma del Codi Penal però continua encallada la renovació del Tribunal Constitucional. Amb aquesta reforma desapareix el delicte de sedició i per al de malversació es rebaixa la pena. Respecte de l'òrgan judicial s'espera que en els pròxims dies els socis d'investidura podrien presentar una proposició de llei que permeta la reforma. 

En l'àmbit sanitari, baixen els casos de bronquiolitis entre la població infantil, però augmenten els virus respiratoris en les persones adultes. Els índexs d'aquestes malalties a la Comunitat Valenciana tripliquen quasi la mitjana espanyola. Veus expertes insistixen a recuperar el que hem aprés en la pandèmia: mascareta, distància i vacunació. Aquestes i més notícies, en el nostre pòdcast

stats