22.11.2022 | Les notícies de la nit

30 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de l'aprovació, en el Consell de Ministres, d'un paquet de mesures que pot beneficiar més de milió de famílies hipotecades. El paquet de mesures és fruit de la negociació entre el govern espanyol, les patronals bancàries i el Banc d'Espanya i l'objectiu és reduir la càrrega hipotecària de les llars i tindre més certesa en el nivell de despesa a mitjà i llarg termini, ja que es podrà triar l'opció que millor s'ajuste a les necessitats i la situació financera particular. S'hi podran acollir les famílies amb rendes inferiors a 25.200 euros a l'any, que dediquen més del 50% dels ingressos mensuals a pagar la hipoteca. Podran reestructurar el préstec amb un tipus d'interés inferior durant cinc anys. També se'ls oferirà la possibilitat d'allargar el termini de la hipoteca. I s'amplia el temps per a sol·licitar la dació en pagament de la vivenda. També afecta les llars amb rendes inferiors als 29.400 euros, que dediquen més del 30% dels ingressos mensuals a pagar la hipoteca, després d'una pujada superior al 20%. Estes podran beneficiar-se d'un tipus d'interés inferior durant un any, congelar la quota o ampliar el termini del préstec. El pla preveu també eliminar les comissions bancàries pel canvi d'hipoteca de tipus variable a fix, i per l'amortització avançada durant el 2023. En qualsevol cas, el pacte NO és d'obligat compliment i cada banc ha de decidir ara si s'hi adhereix o no. 

Els virus respiratoris fan que augmente la pressió hospitalària. L'arribada de virus com la bronquiolitis ha començat a col·lapsar les urgències hospitalàries i la Conselleria de Sanitat ja comença a ajornar operacions per a tindre lliures els llits en planta, s'avancen les altes i s'aposta per la cirurgia ambulatòria. Un pla de xoc per a rebaixar la pressió assistencial. 

El programa Itinerant, un projecte de lluita contra el despoblament que cada any veu augmentar el seus adeptes i el pressupost que li destina la Generalitat. Itinerant és la xarxa de professionals autònoms que atenen les necessitats i els serveis bàsics d'uns 200 municipis en risc de despoblament que hi ha a la Comunitat Valenciana. Es fa servir, especialment, a les comarques de l'interior nord del territori. Taxis que acosten els veïns i les veïnes a rebre serveis essencials a localitats més grans, perruqueres que visiten els pobles per a donar serveis d'estètica o electricistes que posen a punt habitatges buits per a rebre nous inquilins.

A Alacant, 27 associacions veïnals reclamen al govern espanyol que retire el recurs d'inconstitucionalitat contra una llei autonòmica que limita la instal·lació de macrodepòsits a pocs metres de vivendes i centres escolars.  

En cultura, en el dia de Santa Cecília, hem explicat com s'ha recuperat la memòria visual i oral d'un barri. Això és el que pretén un documental que ha produït el Centre Instructiu Musical de Benimaclet. A través d'entrevistes a una vintena de socis i de la digitalització de més de 300 fotografies, el documental comença en els anys trenta i relata la història del barri i del paper de la dona en la societat musical. 

stats