22.05.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de la millora de les taxes de pobresa a la Comunitat Valenciana. Una pobresa que continua afectant milers de persones vulnerables. Més les dones que els homes. I més els menors fins a quinze anys, que a altres grups d'edat. L'única part positiva és que les últimes dades oficials reflecteixen un lleuger descens d'aquest drama social. A la Comunitat Valenciana pràcticament el 24% de la població, és a dir, més d'1,2 milions de persones, estan en risc de pobresa o d'exclusió social. Són dades que ha publicat hui l'Institut Valencià d'Estadística i que apunten que al nostre territori, aquest índex de pobresa ha caigut uns 4 punts en l'últim any. És un descens que va en la mateixa línia del que també ha difós hui la Xarxa Europea contra la Pobresa i l'Exclusió Social que constata que la situació és pitjor al conjunt d'Espanya, on la taxa creix fins al 27,8%. Segons l'organització, la Comunitat Valenciana és l'autonomia que més ha retallat els seus nivells de pobresa després de la pandèmia de covid.  

Li hem posat rostre a aquesta realitat amb el testimoni d'Ángela, la mare d'una família que hi va arribar des de Colòmbia fa dos anys. Ho deixaren tot, treballs qualificats i casa pròpia, per a millorar la salut de la seua filla menuda, que pateix una malaltia minoritària. En aquests mesos han aconseguit esborrar el seu nom de l'estadística de la pobresa. 

Hui hem conegut que fa dos mesos i mig va nàixer el primer nadó a Espanya d'una mare trasplantada d'úter. Ella va nàixer sense úter ni trompes de Fal·lopi, però sí amb ovaris. Una malformació congènita que afecta una de cada 5.000 dones al món. La fita mèdica s'ha realitzat a l'Hospital Clínic de Barcelona, amb una finalitat essencialment reproductiva. El nounat, Jesús, va nàixer prematur el 13 de març i ja l'han batejat com "un xicotet miracle de la ciència".  

Dotze dies després de tancar el centre de la salut de la Coma, a Paterna, per la baixa de tot el personal, hui ha reobert les portes entre fortes mesures de seguretat. La plantilla va agafar la baixa alhora després de denunciar les agressions i amenaces que han rebut les últimes setmanes. La reobertura, sense pediatria, ha comptat amb fortes mesures de seguretat: amb presència de policia, seguretat privada i detector de metalls. 

La Fiscalia de València investiga d'ofici un possible delicte d'odi en els insults racistes que va rebre el jugador del Reial Madrid, Vinícius, ahir a Mestalla. L'assumpte ha traspassat l'àmbit estrictament esportiu. Diversos responsables polítics, com el mateix president del Brasil, s'hi han pronunciat. 

Dues editorials valencianes entre les millors de 2022. Uns premis que concedeix el Ministeri de Cultura, que reconeix la labor cada vegada més difícil de les editorials en l'edició de publicacions. Un premi sense dotació econòmica, però que és una oportunitat de reconeixement internacional. El Ministeri de Cultura ha reconegut l'edició de 'Trasmundo de Goya', de l'editorial Media Vaca, amb el segon premi en la categoria de llibres d'art i 'La vida del Lazarillo de Tormes', de la Universitat Politècnica de València de Vera Press amb el primer premi de llibres de bibliofília.

stats